Aktualne informacije

Pitanja i odgovori

Ovdje možete pročitati priopćenje za medije - Sberbank Europe AG potpisala ugovor o kupoprodaju dionica o prodaji pojedinih podružnica.

Pitanja i odgovore vezane uz priopćenje možete pronaći niže.

 

Pitanja

Pitanja i odgovori

Zašto je potrebno 12 mjeseci za zaključivanje kupoprodajne transakcije?

Ovaj vremenski period je u potpunosti u skladu sa složenošću i strukturom same kupoprodajne transakcije. Zaključivanje posla podliježe odobrenjima europskih, kao i lokalnih nadzornih i regulatornih tijela, što zahtijeva vrijeme.

Što će se dogoditi u periodu od potpisivanja ugovora do zatvaranja transakcije?

Potpisivanje ugovora ne donosi nikakve promjene za klijente Sberbank Europe, niti za banke koje su predmet prodaje. Svaka banka će nastaviti poslovati kao i dosad, u skladu sa svojom trenutnom strategijom, pružajući usluge klijentima na najvišem mogućem nivou.

Do zatvaranja transakcije, Sberbank Europe AG nastavlja voditi, upravljati i podržavati sve svoje banke članice u realizaciji zajedničke strategije i poslovnih planova. I u narednom periodu Sberbank Europe AG će upravljati svojim bankama uspješno, kao i do sada, pod okriljem jedne od najvećih regionalnih banka, sa snažnim fokusom na rast.

Koliko će trajati proces preuzimanja banke i period integracije?

Očekuje se da će se transakcija zaključiti u narednih 12 mjeseci nakon potpisivanja. Integracija u AEC Grupu će početi nakon toga. Tek nakon zatvaranja transakcije, kupac će kontrolirati sadašnje banke koje su predmet prodaje i bit će u mogućnosti započeti njihovu integraciju u svoju bankarsku grupaciju.

Šta će biti s Fortenovom?

Fortenova nije u vlasništvu Sberbank Hrvatska i nije dio ove transakcije.

S obzirom da će novi vlasnik biti kompanija s područja izvan EU, koji će bankarski propisi važiti za banke u zemljama u kojima će biti prisutna?

AEC je registriran na Cipru kao financijski holding i postat će izravni dioničar Sberbank Hrvatska. Sukladno tome, bankarska pravila EU primjenjivat će se ne samo na lokalnoj hrvatskoj razni, već i na razini čitave AEC grupacije.

Ostaje li Sberbank Hrvatska u bilo kakvom odnosu sa Sberbank Europe AG?

Do završetka transakcije, Sberbank Hrvatska će poslovati kao i do sada, pod vlasništvom i upravljanjem Sberbank Europe AG te pod svojim imenom Sberbank d.d.

Odnosi između Sberbank Hrvatska i Sberbank Europe AG, nakon završetka transakcije, bit će isti kao i među svim drugim bankama koje pripadaju različitim bankarskim grupama.

S obzirom na to da se do zaključenja posla očekuje još 12 mjeseci, hoće li Sberbank Hrvatska nastaviti poslovati po sadašnjoj strategiji ili će već početi s nekim prilagođavanjima i koja bi to bila?

Između potpisivanja i zatvaranja transakcije, Sberbank Hrvatska će poslovati u skladu sa svojom trenutnom strategijom, pružajući usluge klijentima na najvišem nivou.

Kakvu će strategiju imati novi vlasnik na hrvatskom tržištu? Hoće li zadržati postojeći poslovni model univerzalne banke ili će se fokusirati na određene segmente?

Do zaključenja transakcije, Sberbank Hrvatska će poslovati kao i do sada, pod vlasništvom i upravljanjem Sberbank Europe AG. Nakon toga, o budućoj strategiji će odlučivati ​​novi vlasnik.

Hoće li sjedište Sberbank Hrvatska biti promijenjeno?

Potpisivanje transakcije nema utjecaja na fizičko prisustvo Sberbank Hrvatska na tržištu. Za sada, sjedište Sberbank Hrvatska ostaje isto. Nakon zatvaranja transakcije, novi vlasnik će odlučiti o eventualnoj promjeni lokacije sjedišta.

S obzirom na ovu promjenu vlasništva, procjenjujete li da će biti negativnih posljedica, kao npr. odlazak nekih klijenata ili odljev depozita?

Ne očekujemo ništa takvo. Sberbank Hrvatska pokazuje stabilnu depozitnu situaciju, s obujmom depozita koji je znatno iznad plana. Zadovoljstvo klijenata i njihova lojalnost su snažni, što je nedavno pokazala analiza nezavisnog istraživanja tvrtke Valicon, koja je za Sberbank Hrvatsku potvrdila najveći Net Promoter Score na tržištu (NPS).

Što će se dogoditi s postojećim ugovorima o štednji/kreditima/drugim proizvodima i uslugama koje klijenti imaju sa Sberbank Hrvatska? Hoće li novi vlasnik zadržati postojeće uvjete?

Potpisivanje ugovora o kupoprodaji nema utjecaj na naš poslovni odnos s klijentima. Ova strateška odluka ne utječe na ugovore i uvjete koje klijenti imaju u Sberbank Hrvatska.

Kakva je vlasnička struktura novog potencijalnog vlasnika?

AIK banka (Srbija) je vlasnik Gorenjske banke (Slovenija) i Gorenjske banke Leasinga (Slovenija) i predstavlja glavni stup bankarske grupe AEC Ltd. Ova bankarska grupacija je dio međunarodne korporacije koja također posluje u područjima agrobiznisa, hotelijerstva i nekretnina.

Koliko je dugo novi vlasnik u bankarskom poslu?

AIK banka uspješno posluje u bankarstvu od 1976. godine.

Je li novi dioničar dovoljno „snažan“, s dovoljnim kapitalom i kvalificiranim zaposlenicima da bi mogao voditi tako veliku bankarsku grupu?

AIK banka i AEC bankarska grupa su dobro kapitalizirani, s adekvatnošću kapitala iznad tržišnog prosjeka. Već dosta dugo njihovo poslovanje bilježi odlične pokazatelje u pogledu efikasnosti, kapitalne pokrivenosti i profitabilnosti. Također, Grupa posluje pod stalnim nadzorom kako lokalnih, tako i EU regulatora. S visoko kompetentnim i iskusnim menadžerskim timom, Grupa i sve članice u okviru Grupe proširuju svoje prisustvo na tržištu konstantnim ulaganjem u inovativna rješenja i profesionalni razvoj svojih zaposlenika.

Kakva je poslovna reputacija novog vlasnika?

Budući vlasnik je prepoznat kao pouzdana bankarska grupacija koja ima jaku bazu s više od 400.000 klijenata. AIK banka Srbija je vodeća članica grupacije. Ova banka je dobitnik mnogih međunarodnih nagrada i priznanja, i to od različitih svjetski priznatih institucija u bankarskoj industriji. Posljednje priznanje koje je AIK banka dobila je priznanje za najbolju digitalnu banku u Srbiji za 2021. godinu (dodjeljuje ga „Global Finance“) i priznanje Najbolja komercijalna banka Srbije u 2021.

S obzirom da će novi vlasnik biti kompanija s područja van EU, koji će bankarski propisi važiti za banke u zemljama u kojima će biti prisutna?

AIK banka posluje kao dio bankarske grupe AEC, koja je registrirana na Cipru, što znači da će se bankarska pravila EU primjenjivati i na poslovanje čitave AIK banke. Nakon akvizicije, ova grupa će postati dioničar Sberbank Bosna i Hercegovina, Sberbank Banja Luka, Sberbank Hrvatska, Sberbank Mađarska, Sberbank Slovenija i Sberbank Srbija.

Sukladno tome, bankarska pravila EU će se primjenjivati ​​ne samo na lokalnoj, već i na grupnoj razini.

Kada se očekuje da će novi vlasnik dobiti sva potrebna odobrenja? Kada će zainteresirane strane znati da je prijelazni period završen i da je proces prodaje završen?

Zatvaranje transakcije se očekuje tijekom 2022. godine. Svi zainteresirani će biti pravovremeno obaviješteni o zatvaranju transakcije.

Trebate pomoć?