Sigurnost Internet i mobilnog bankarstva

Sigurnost Internet i mobilnog bankarstva

Nije potreban dodatni softver za Sberbank Internet bankarstvo

Banka ne zahtjeva instalaciju dodatnih programa (softwarea) za rad. NIKADA ne instalirajte program koji tvrdi da je na bilo koji način povezan s Sberbank ili njenim Internet ili mobilnim bankarstvom.

Prijava na Internet bankarstvo

Za prijavu na Internet bankarstvo potrebno je upisati korisničko ime i jednokratnu zaporku sa mobilnog tokena ili Gemalto tokena i NIŠTA VIŠE.

Ekran za prijavu na Internet bankarstvo izgleda isključivo ovako:

 

Pristupajte Internet bankarstvu preko službene stranice Banke

Nikada ne slijedite linkove koji se nalaze u e-mailu ili na drugim web stranicama koji tvrde da vode do Internet bankarstva Sberbanke.

Provjerite da li se nalazite na stranici Sberbanke

Svi podaci koje razmjenjujete s serverom Sberbank Internet bankarstva štite se 256-bitnom SSL enkripcijom. Provjerite nalazi li se odgovarajuća ikona u „address baru“ vašeg preglednika.

Potražite „sigurnosni lokot“ na URL traci stranice kojoj ste pristupili – web adresu koja radi u sigurnom protokolu prepoznat će te po "https://" ("s" kao "secure", siguran) u prozorčiću s web adresom.

Kako biste kao korisnik bili sigurni da komunicirate s poslužiteljem (serverom) Sberbank usluge Internet bankarstva, od tvrtke DigiCert, svjetski priznatog Internet autoriteta, osigurali smo certifikat kojim se potvrđuje naš identitet.

Naziv poslužitelja naveden u adresnom polju Vašeg Internet pretraživača mora u svakom trenutku biti identičan onom navedenom u certifikatu – https://eb.sbhr.hr.

Pohrana svojih povjerljivih podataka na računalu

Čuvajte svoje povjerljive podatke (korisničko ime, zaporka, broj kartice, PIN) na sigurnom mjestu jer se podaci pohranjeni na računalu mogu saznati.

Identifikacija korisnika na sustavima Sberbank

Identificirajući korisnika Banka provjerava je li osoba koja se prijavljuje na uslugu Sberbank Internet bankarstva stvarni, za to ovlašteni korisnik, a sam korisnik istovremeno je osiguran da nitko drugi nema pristup njegovim računima i sredstvima.

Identifikacija korisnika prilikom prijave na uslugu Sberbank Internet bankarstva zasniva se na uporabi jedinstvenog korisničkog imena i jednokratne zaporke ili mTokena, odnosno sigurnosnog ključa.

Sigurnost identifikacije korisnika ovisi i o tome da vlasnik korisničkog imena, zaporke ili mTokena ne otkriva trećoj osobi navedene parametre koja se koriste u identifikaciji, što znači da ne biste smjeli dati Vaše pristupne podatke drugim osobama.

Automatska odjava

Ukoliko nakon prijave više od 5 minuta ne koristite Sberbank Internet bankarstvo (primjerice nešto hitno morate obaviti na nekom drugom mjestu), Sberbank Internet bankarstvo će Vas automatski odjaviti.

Da biste nastavili rad s uslugom Sberbank Internet bankarstva, morat ćete ponoviti prijavu.

Na taj će se način spriječiti neželjeni uvid u preglede po Vašim računima i transakcijama za vrijeme kada Vi niste prisutni za računalom.

Sberbank svojim klijentima korisnicima usluge Internet bankarstva, u svrhu zaštite svog računala, preporučuje obavezno instaliranje sigurnosnih zakrpa za operacijske sustave i aplikacije, uz instalaciju antivirusnog programa i vatrozida, koje treba redovito ažurirati.

Zaštita korisničkih imena i zaporki

NIKADA ne otkrivajte svoje podatke za pristup Internet bankarstvu kao što su korisničko ime, zaporka, jednokratna zaporka ili broj kartice. Banka Vas NIKADA neće tražiti dostavu osjetljivih podataka (korisničko ime, zaporka, broj kartice, PIN,…). Ako primite poziv od osobe koja tvrdi da je iz banke, prekinite poziv i nazovite naš kontakt centar na 0800 0600.

Često provjeravajte stanje Vašeg računa kao i naloge za plaćanje prije potvrđivanja transakcije

Ako ste primijetili neovlaštene transakcije na računu, odmah obavijestite banku na naš kontakt centar 0800 0600.

Uvijek provjerite nalog za plaćanje prije potvrđivanja transakcije - još jednom provjerite upisani iznos, poziv na broj te broj računa primatelja

Trebate pomoć?