«VB CROBEX10» prvi fond na tržištu vezan uz novi indeks Zagrebačke burze

01.02.2010. Press portal

«VB CROBEX10» prvi fond na tržištu vezan uz novi indeks Zagrebačke burze

U PRODAJI UDJELI U INDEKSNOM FONDU «VB INVESTA»

«VB Crobex10» vezan uz deset najlikvidnijih blue-chip hrvatskih dionica

ZAGREB, 01. veljače 2010. – «VB Crobex10» novi je investicijski fond društva za osnivanje i upravljanje investicijskim fondovima VB Invest d.o.o. i prvi indeksni fond na hrvatskom tržištu vezan uz novi specijalizirani indeks Zagrebačke burze (ZSE) Crobex10. Taj se indeks sastoji od deset najlikvidnijih hrvatskih dionica s najvećom free float tržišnom kapitalizacijom i najvećim ostvarenim prometom na Zagrebačkoj burzi, pri čemu je težina pojedine dionice na dan revizije indeksa ograničena na 20%. Sastavnice indeksa CROBEX10© su Adris grupa, Atlantska plovidba, Dalekovod, Ericsson Nikola Tesla, HT, Institut IGH, Ina, Ingra, Jadroplov te Končar-elektroindustrija.

«VB Crobex10» za investicijski cilj ima repliciranje specijaliziranog indeksa Zagrebačke burze CROBEX10©. Budući da se radi o vrsti fonda trajno izloženog kretanjima na dioničkom tržištu, «VB Crobex10» namijenjen je ulagačima koji uz povećani rizik žele mogućnost ostvarenja visokih prinosa na dulji rok. Ulagači u Fond mogu biti sve pravne i fizičke osobe, a jedino ograničenje je minimalna početna vrijednost uloga koja iznosi 500 kuna, odnosno 100 kuna ukoliko se radi o uplatama na razdoblje ne kraće od 12 mjeseci putem trajnog naloga.

Prednosti ulaganja u «VB Crobex10» fond su jasna struktura ulaganja kroz repliciranje indeksa, pasivno upravljanje imovinom budući da zbog sastava indeksa definiranog pravilima ZSE ne postoji rizik eventualne pogrešne odluke Fond Managera, niže naknade za upravljanje u usporedbi s dioničkim fondovima vođenim aktivnom strategijom upravljanja te investiranje u deset najlikvidnijih hrvatskih blue-chip dionica.
Sastav portfelja Fonda unaprijed je definiran, a imovina Fonda može se neograničeno ulagati u dionice izdane u Republici Hrvatskoj, do 10% u depozite kod financijskih institucija, do 10% u kratkoročne dužničke vrijednosne papire izdane u Republici Hrvatskoj te u repo sporazume s navedenim financijskim instrumentima.

Ulazna naknada u Fond naplaćuje se ovisno o iznosu uplate i iznosi od 1,5 do 0,5%, dok se za iznose iznad 400.000,01 kune ne naplaćuje naknada. Izlazna naknada naplaćuje se ovisno o trajanju ulaganja u Fond i iznosi 1,00% sredstava koja se povlače iz Fonda za ulaganja do tri mjeseca, 0,50% za ulaganja do šest mjeseci, dok se za ulaganja na razdoblja duža od šest mjeseci ne naplaćuje izlazna naknada. Naknada za upravljanje Fondom iznosi 1,00% na godišnjoj razini.

Udjele u Fondu moguće je kupiti u prostorijama VB Investa, Palmotićeva 10, svim poslovnicama Volksbank d.d. te elektronskim putem na stranici www.Volksbank Europe AGnvest.hr, kao i na ostalim ovlaštenim prodajnim centrima.