Sberbank objavljuje zaključenje ugovora o stjecanju 100%-tnog udjela u Volksbank International

08.09.2011. Press portal

BEČ, 8. rujna 2011. – Ruska Sberbank i dioničari Volksbank International AG (u nastavku: “VBI”) – Österreichische Volksbanken-AG (u nastavku: “VBAG”), BPCE S.A. (u nastavku: “BPCE”), DZ BANK AG (u nastavku: “DZ BANK”) i WGZ BANK AG (u nastavku: “WGZ BANK”) – potpisali su ugovor po kojem Sberbank stječe 100%-tni udjel u Volksbank International AG-u. Ova transakcija ne uključuje VB Rumunjsku, odn. rumunjsku banku-kćer grupacije VBI. Dogovorena cijena će biti po knjigovodstvenoj vrijednosti VBI Grupe (bez VB Rumunjske), odn. između 585 i 645 milijuna eura, ovisno o poslovnom rezultatu VBI-a u 2011. godini.

Za zaključenje ovog posla bilo je potrebno ispuniti nekoliko preduvjeta, uključujući izdvajanje VB Rumunjske iz transakcije. U trenutku konačnog zaključenja posla Sberbank će također preuzeti refinanciranje od dioničara VBI-a (VBAG, DZ BANK, WGZ BANK i BPCE) u iznosu od ukupno 2,5 milijarde eura, dok će VBAG ili skupina banaka predvođena VBAG-om također u trenutku zaključenja posla odobriti Sberbank financiranje na rok od 5 godina u iznosu od 500 milijuna eura.

Ova velika transakcija predstavlja prvu akviziciju ruske banke van granica Zajednice neovisnih država, kao i posljednji korak u procesu transformacije iz velike domaće financijske institucije u jednu od vodećih međunarodnih bankarskih grupacija. VBI (bez VB Rumunjske) ima ukupno 291 poslovnicu i više od 600.000 klijenata. Banke-kćeri VBI-a spadaju u TOP-10 financijskih institucija u BiH, Hrvatskoj, Češkoj i Slovačkoj, odn. u TOP-15 financijskih institucija u Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji. Grupacija je također prisutna u Ukrajini, te ima odobrenje za rad u Republici Austriji. Ukupna imovina VBI-a na dan 30.06.2011. (bez VB Rumunjske) iznosila je 9,4 milijarde eura (1).

“Kupnja grupe Volksbank International predstavlja vrlo važan korak u ostvarenju strategije Sberbanke do 2014. godine,” izjavio je Herman Gref, CEO i predsjednik Uprave Sberbanke danas u Beču. “Ova transakcija nam omogućuje pristup atraktivnim i rastućim tržištima na području srednje i istočne Europe, odn. služit će nam kao platforma za organski rast i daljnje akvizicije u regiji. Također sam uvjeren da će 600.000 klijenata Volksbank International i njegovi zaposlenici imati korist od podrške Sberbanke poslovanju VBI-a i da će uživati u svim novim poslovnim prilikama koje proizlaze iz ove akvizicije.”

Gerald Wenzel, CEO VBAG-a, je komentirao da “ova transakcija predstavlja veliku vrijednost za dioničare VBI-a, a klijentima i zaposlenicima VBI-a omogućuje vrlo privlačne poslovne prilike. Uvjereni smo da je Sberbank idealni partner za daljnja ulaganja koja su potrebna kako bi se u potpunosti iskoristile sve poslovne mogućnosti koje se nude u CEE-regiji. Za VBAG, ova transakcija također predstavlja vrlo važnu prekretnicu u procesu mijenjanja njezine poslovne strategije“.

Za ovu transakciju potrebna je suglasnost regulatornih tijela u Rusiji, Austriji i u svim ostalim državama u kojima Volksbank International posluje. Ugovorne strane očekuju da će taj proces biti dovršen do kraja ove godine.

Financijski konzultanti Sberbanke za ovu transakciju su bili Société Générale, J.P.Morgan i Troika Dialog, kao i Citigroup (koji je izradio mišljenje o preuzimanju za Upravu Sberbanke).

Pravni savjetnik Sberbanke bio je Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, dok je za financijski i porezni due dilligence bio zadužen Deloitte.

Financijski konzultant za VBAG, DZ BANK i WGZ BANK bilo je društvo Ithuba Capital, a za BPCE Deutsche Bank.

Pravni savjetnik za VBAG, DZ BANK i WGZ BANK bilo je društvo Schoenherr, a Bredin Prat i Dorda Brugger Jordis za BPCE.

KPMG je u sklopu ove transakcije VBAG-u pružao porezne usluge.

Za više informacija – Sberbank:

Alexander Baziyan

Odjel za odnose s javnošću

Tel. +7(495) 957 5721

media@sberbank.ru

Sberbank je najveća ruska banka koja drži oko 27% ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta i zapošljava oko 240.000 djelatnika. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Bank of Russia (ruska središnja banka) koja drži više od 60% svih glasačkih prava. Ostale dionice banke drži više od 245.000 malih dioničara (pravnih i fizičkih osoba). Banka upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji, s ukupno 17 regionalnih ureda i više od 19.000 poslovnica, kao i bankama-kćerima u Kazahstanu, Ukrajini, Bjelorusiji i Indiji, a ima i predstavništvo u Njemačkoj i Kini. Banka posluje temeljem odobrenja za rad broj 1481 koje je izdala Bank of Russia.

Internet-stranica:http://sbrf.ru/en/

VBAG je središnja institucija Volksbanaka, kao i poslovna banka i pružatelj financijskih usluga. Strateško poslovno usmjerenje VBAG-a se temelji na vrijednostima udruženja Volksbanka (Volksbankenverbund), kao i osnovnim načelima poslovanja tzv. zadružnih banaka. Kao središnja institucija sektora Volksbanaka, ÖVAG je vrlo važan stup ukupnog austrijskog gospodarstva.

Dugi niz godina VBAG pokazuje stabilnu i pouzdanu  vlasničku strukturu koja se bazira na snažnim velikim austrijskim dioničarima. Društvo Volksbanken Holding, koje upravlja svim regionalnim Volksbankama, drži 60,8% dionica, DZ-Bank Grupa drži 23,4%, a Victoria Group i RZB holding 9,4% odnosno 5,7% dionica. Ostatak od samo 0,6% dionica u rukama je malih dioničara.

Internet-stranica: www.volksbank.com

DZ BANK je dio njemačke financijske mreže banaka koje posluju po načelu zadruga koja se sastoji od više od 1.100 lokalnih zadružnih banaka, čime u smislu ukupne aktive predstavlja jednu od najvećih njemačkih bankarskih grupa iz privatnog sektora. U okviru mreže zadružnih banaka DZ BANK AG djeluje kao središnja institucija za više od 900 zadružnih banaka i njihovih više od 12.000 poslovnica, te kao korporativna banka.

Bankarska grupacija DZ BANK uključuje sljedeće financijske institucije: Bausparkasse Schwäbisch Hall, DG HYP, DZ PRIVATBANK Group, R+V Versicherung, TeamBank, Union Investment Group, VR LEASING, kao i čitav niz drugih specijaliziranih financijskih institucija. Kroz njihov snažni brend društva koja čine DZ BANK grupu predstavljaju ključne stupove u okviru financijskih proizvoda i usluga koje nude zadružne banke u Njemačkoj. Grupacija DZ BANK svoju poslovnu strategiju odn. usluge koje nudi zadružnim bankama i njihovim klijentima temelji na 4 strateška poslovna segmenta: poslovanje s građanima, poslovanje s pravnim osobama, poslovanje na tržištu kapitala i transakcijsko bankarstvo.

Internet-stranica: www.dzbank.de

WGZ BANK od 1884. predstavlja središnju instituciju Volksbanaka i Raiffeisenbanaka u regiji Porajnja i Vestfalije. Sjedište banke je u gradu Düsseldorfu, drugom po veličini financijskom centru Njemačke. Kako je to sjedište u samom srcu Europe, kao i u jednom od ekonomski najznačajnijem području Njemačke i Europe, banka pruža podršku za i nadopunjuje spektar proizvoda i usluga više od 200 banaka-članica, i to kako na domaćem, tako i na stranim tržištima. WGZ BANK u svom sastavu ima i dvije podružnice, u Münsteru i Koblenzu. S ukupnom konsolidiranom aktivom od 95,6 milijardi eura WGZ BANK je jedna od najvećih njemačkih bankarskih institucija. Zadružne banke koje su dio WGZ BANK mreže imaju oko 2.280 poslovnica i ca. 2,8 milijuna klijenata-članova zadruga. Ukupna bilančna suma svih tih banaka iznosi oko 176 milijardi eura. Najvažniji cilj WGZ BANKE jest promovirati i snažiti konkurentnost tih lokalnih zadružnih banaka.

Osim njezine tradicionalne funkcije kao središnje institucije zadružnih banaka, WGZ BANK je također i „klasična“ poslovna banka koja nudi širok spektar individualnih i sofisticiranih usluga i proizvoda za korporativne klijente i klijente na tržištu kapitala. Kao banka s velikim ovlaštenjem, WGZ BANK igra aktivnu ulogu kao poslovni partner na međunarodnom tržištu novca, deviza, izvedenica i kapitala, kao i u procesu izdavanja vrijednosnih papira i kod sindiciranih kredita.

Internet-stranica: www.wgzbank.de

BPCE, druga po veličini bankarska grupacija u Francuskoj, se sastoji od dvije neovisne i komplementarne mreže poslovnih banaka: 20 banaka u sastavu društva Banque Populaire i 17 banaka u sastavu društva Caisses d'Epargne. Grupa također posluje kroz društvo Crédit Foncier de France u segmentu financiranja nekretnina. BPCE je veliki igrač u segmentima korporativnog i investicijskog bankarstva, upravljanja imovinom i pružanja financijskih usluga koje nudi kroz svoju banku-kćer Natixis. BPCE-Grupa ima više od 36 milijuna klijenata i upravlja velikom mrežom od 8.000 poslovnica, te ukupno zapošljava 125.000 djelatnika. Dionice banke se nalaze u rukama više od 8 milijuna dioničara-članova zadruge.

Internet-stranica: www.bpce.fr