Sberbank novi vlasnik Volksbank Internationala (VBI)

15.02.2012. Press portal

Sberbank novi vlasnik Volksbank Internationala (VBI)

Zaključena prodaja Volksbank Europe AG grupe

SBERBANK NOVI VLASNIK Volksbank INTERNATIONALA

ZAGREB/BEČ, 15. veljače 2012. – Najveća ruska banka Sberbank zaključila je danas proces akvizicije stopostotnog udjela u grupaciji Volksbank International u koju spada i Volksbank Hrvatska.

Današnje zaključenje kupoprodaje predstavlja završetak procesa koji je otpočeo 8. rujna 2011. godine, kada je Sberbank s dioničarima Volksbank Internationala - Österreichische Volksbanken-AG (VBAG), BPCE S.A. (BPCE), DZ BANK AG (DZ Bank) i WGZ BANK AG (WGZ Bank) - potpisao ugovor o uvjetima kupoprodaje. Ova transakcija ne uključuje rumunjsku banku-kćer VBI grupacije - VB Rumunjska.

U razdoblju od potpisivanja ugovora o uvjetima kupoprodaje u rujnu 2011. godine do dovršetka transakcije, dioničari Volksbank Internationala uplatili su dodatni kapital kako bi pokrili gubitke iz trećeg kvartala 2011. godine, te pristali na smanjenje prvobitno dogovorene cijene od 585 milijuna eura za 80 milijuna eura. Konačna kupoprodajna cijena time iznosi 505 milijuna eura.

Kao dio konačnog dogovora, Sberbank je također od VBAG-a, DZ BANKA, WGZ BANKA te BPCE-a preuzeo dugoročno refinanciranje dioničara u iznosu od oko 2,1 milijardi eura, dok su VBAG ili skupina banaka predvođena VBAG-om odobrili Sberbanku financiranje na rok od 5 godina u iznosu od 500 milijuna eura.

Ova transakcija predstavlja prvu značajniju akviziciju ruske banke van granica Zajednice neovisnih država, kao i posljednji korak u procesu transformacije iz ruske financijske institucije u jednu od vodećih međunarodnih bankarskih grupacija. Volksbank International bez VB Rumunjske ima ukupno 295 poslovnica i više od 600.000 klijenata. Banke-kćeri Volksbank Internationala spadaju među vodećih deset banaka (prema ukupnoj aktivi) u Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj te Bosni i Hercegovini, odnosno među prvih petnaest u Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji. Grupacija je također prisutna i u Ukrajini te ima odobrenje za rad u Republici Austriji.

„Kupnja grupacije Volksbank Internationala predstavlja vrlo važan korak u ostvarenju strategije Sberbanka i naših nastojanja da stvorimo uistinu globalnu financijsku korporaciju. Zahvaljujući svojem kapitalu i pristupu izvorima financiranja, Sberbank je odlično pozicioniran za daljnji rast na tržištima srednje i istočne Europe na kojima za to postoji značajni potencijal. Uvjereni smo da će Sberbank na temelju bogatog poslovnog iskustva i poslovnih odnosa koje je u toj regiji stvorio Volksbank International izgraditi snažnu platformu za organski rast i daljnje akvizicije", kazao je CEO i predsjednik Uprave Sberbanka Herman Gref.

Friedhelm Boschert, CEO Volksbank International grupe, izrazio je svoje zadovoljstvo zaključenjem transakcije: "Vrlo sam zadovoljan što sada, nakon više od 20 godina djelovanja u regiji srednje i istočne Europe, možemo otvoriti novo poglavlje našeg uspješnog poslovanja uz podršku Sberbanka, našeg novog snažnog vlasnika."

_________________________________________________________________

Financijski konzultanti Sberbanka za ovu transakciju bili su Société Générale, J.P.Morgan i Troika Dialog.

U procesu integracije Sberbank će pratiti konzultantske tvrtke PricewaterhouseCoopers i Oliver Wyman.

Društvo Citigroup je za Upravu Sberbanka izradilo mišljenje o preuzimanju (fairness opinion).

Pravni savjetnik Sberbanka bio je Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, dok je za financijski i porezni due dilligence bio zadužen Deloitte.

Financijski konzultant za VBAG, DZ BANK i WGZ BANK bilo je društvo Ithuba Capital, a za BPCE Deutsche Bank.

Pravni savjetnik za VBAG, DZ BANK i WGZ BANK bilo je društvo Schoenherr, a Bredin Prat i Dorda Brugger Jordis za BPCE.

KPMG je u sklopu ove transakcije VBAG-u pružao porezne usluge.

Za više informacija - Sberbank:

Alexander Baziyan

Odjel za odnose s javnošću

Tel. +7(495) 957 5721

media@sberbank.ru

Sberbank je najveća ruska banka koja drži oko 27% ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta i zapošljava oko 240.000 djelatnika. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Ruska središnja banka, koja drži više od 60% glasačkih prava. Ostale dionice banke u vlasništvu su više od 245.000 malih dioničara, pravnih i fizičkih osoba. Banka upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji s ukupno 17 regionalnih ureda i više od 19.000 poslovnica, kao i bankama-kćerima u Kazahstanu, Ukrajini, Bjelorusiji i Indiji, a ima i predstavništvo u Njemačkoj i Kini.

Banka posluje temeljem odobrenja za rad broj 1481 koje je izdala Ruska narodna banka.

Internet-stranica: http://sbrf.ru/en/

VBAG je središnja institucija Volksbanaka, kao i poslovna banka i pružatelj financijskih usluga. Strateško poslovno usmjerenje VBAG-a se temelji na vrijednostima udruženja Volksbanka (Volksbankenverbund), kao i osnovnim načelima poslovanja tzv. zadružnih banaka. Kao središnja institucija sektora Volksbanaka, ÖVAG je vrlo važan stup ukupnog austrijskog gospodarstva.

Dugi niz godina VBAG pokazuje stabilnu i pouzdanu  vlasničku strukturu koja se bazira na snažnim velikim austrijskim dioničarima. Društvo Volksbanken Holding, koje upravlja svim regionalnim Volksbankama, drži 60,8% dionica, DZ-Bank Grupa drži 23,4%, a Victoria Group i RZB holding 9,4% odnosno 5,7% dionica. Ostatak od samo 0,6% dionica u rukama je malih dioničara.

Internet-stranica: www.volksbank.com

DZ BANK je dio njemačke financijske mreže banaka koje posluju po načelu zadruga koja se sastoji od više od 1.100 lokalnih zadružnih banaka, čime u smislu ukupne aktive predstavlja jednu od najvećih njemačkih bankarskih grupa iz privatnog sektora. U okviru mreže zadružnih banaka DZ BANK AG djeluje kao središnja institucija za više od 900 zadružnih banaka i njihovih više od 12.000 poslovnica, te kao korporativna banka.

Bankarska grupacija DZ BANK uključuje sljedeće financijske institucije: Bausparkasse Schwäbisch Hall, DG HYP, DZ PRIVATBANK Group, R+V Versicherung, TeamBank, Union Investment Group, VR LEASING, kao i čitav niz drugih specijaliziranih financijskih institucija. Kroz njihov snažni brend društva koja čine DZ BANK grupu predstavljaju ključne stupove u okviru financijskih proizvoda i usluga koje nude zadružne banke u Njemačkoj. Grupacija DZ BANK svoju poslovnu strategiju odn. usluge koje nudi zadružnim bankama i njihovim klijentima temelji na 4 strateška poslovna segmenta: poslovanje s građanima, poslovanje s pravnim osobama, poslovanje na tržištu kapitala i transakcijsko bankarstvo.

Internet-stranica: www.dzbank.de

WGZ BANK od 1884. predstavlja središnju instituciju Volksbanaka i Raiffeisenbanaka u regiji Porajnja i Vestfalije. Sjedište banke je u gradu Düsseldorfu, drugom po veličini financijskom centru Njemačke. Kako je to sjedište u samom srcu Europe, kao i u jednom od ekonomski najznačajnijem području Njemačke i Europe, banka pruža podršku za i nadopunjuje spektar proizvoda i usluga više od 200 banaka-članica, i to kako na domaćem, tako i na stranim tržištima. WGZ BANK u svom sastavu ima i dvije podružnice, u Münsteru i Koblenzu. S ukupnom konsolidiranom aktivom od 95,6 milijardi eura WGZ BANK je jedna od najvećih njemačkih bankarskih institucija. Zadružne banke koje su dio WGZ BANK mreže imaju oko 2.280 poslovnica i ca. 2,8 milijuna klijenata-članova zadruga. Ukupna bilančna suma svih tih banaka iznosi oko 176 milijardi eura. Najvažniji cilj WGZ BANKE jest promovirati i snažiti konkurentnost tih lokalnih zadružnih banaka.

Osim njezine tradicionalne funkcije kao središnje institucije zadružnih banaka, WGZ BANK je također i „klasična“ poslovna banka koja nudi širok spektar individualnih i sofisticiranih usluga i proizvoda za korporativne klijente i klijente na tržištu kapitala. Kao banka s velikim ovlaštenjem, WGZ BANK igra aktivnu ulogu kao poslovni partner na međunarodnom tržištu novca, deviza, izvedenica i kapitala, kao i u procesu izdavanja vrijednosnih papira i kod sindiciranih kredita.

Internet-stranica: www.wgzbank.de

BPCE, druga po veličini bankarska grupacija u Francuskoj, se sastoji od dvije neovisne i komplementarne mreže poslovnih banaka: 19 banaka u sastavu društva Banque Populaire i 17 banaka u sastavu društva Caisses d'Epargne. Grupa također posluje kroz društvo Crédit Foncier de France u segmentu financiranja nekretnina. BPCE je veliki igrač u segmentima korporativnog i investicijskog bankarstva, upravljanja imovinom i pružanja financijskih usluga koje nudi kroz svoju banku-kćer Natixis. BPCE-Grupa ima više od 36 milijuna klijenata i upravlja velikom mrežom od 8.000 poslovnica, te ukupno zapošljava 117.000 djelatnika. Dionice banke se nalaze u rukama više od 8 milijuna dioničara-članova zadruge.

Internet-stranica: www.bpce.fr

Izjave navedene u ovim materijalima sadrže informacije o budućim događajima i projekcijama te one kao takve predstavljaju prognoze. Bilo koja izjava ili informacija u ovim materijalima koja nije povijesna činjenica predstavlja prognozu ili projekciju koja uključuje poznate i nepoznate rizike te druge čimbenike koji mogu utjecati na to da stvarni poslovni rezultati i postignuća Sberbanke mogu materijalno odstupati od budućih poslovnih rezultata i postignuća koji su implicitno ili eksplicitno navedeni u ovakvim prognozama i projekcijama. Sberbank nema obavezu ažurirati takve prognoze i projekcije iz ovih materijala za potrebe iskazivanja stvarnih rezultata, promjena u pretpostavkama ili promjena čimbenika koji utječu na te izjave.