Sberbank objavila da je postignut dogovor o kupnji 99,85% dionica turske DenizBank

11.06.2012. Press portal

Sberbank objavila da je postignut dogovor o kupnji 99,85% dionica turske  DenizBank

ISTAMBUL, 8. lipnja 2012. – Ruski Sberbank i dioničari turske DenizBank AS – Dexia NV/SA i Dexia Participation Belgium SA (u nastavku zajedno “Dexia”) – potpisali su konačni dogovor o kupnji 99,85% dionica DenizBank od strane Sberbanka, i to u vrijednosti od 6.469 milijuna TRY (prema trenutno važećem tečaju ca. 2.821 milijuna EUR ili 3.504 milijuna USD), što pretpostavlja vrijednost od ukupno 6.479 milijuna za 100% dioničkog kapitala DenizBanke. Ova transakcija uključuje DenizBank i sve njezine tvrtke-kćeri u Turskoj, Austriji i Rusiji. Dogovorena kupoprodajna cijena jednaka je 1,33x dionički kapital DenizBanke (na 31. ožujka 2012.[1]) i podložna je izmjeni na dan zaključenja kupoprodajnog ugovora.

Ova značajna transakcija, za koju se očekuje da će od samog početka imati pozitivnog učinka na porast dobiti Sberbanke, predstavlja najveću akviziciju banke u njezinoj 170 godina dugoj povijesti, kao i najnoviji korak - nakon kupnje društva "Troika Dialog" i bankarske grupe Volksbank International (Sberbank Europe AG) - u transformaciji Sberbank iz vodeće ruske banke u jednu od vodećih međunarodnih financijskih institucija. Ova akvizicija je u skladu s iskazanom strategijom Sberbanke prema kojoj se želi povećati udio neto dobiti banke ostvarene u inozemstvu, i omogućit će da Sberbank ostvari trajnu prisutnost u brzo rastućem turskom gospodarstvu.

Velika privlačnost turskog gospodarstva i bankarskog sektora

Tursko je gospodarstvo 18. po veličini u svijetu, a u posljednjem je desetljeću raslo po prosječnoj stopi od 5,4% godišnje, s time da se srednjoročno očekuje još dinamičniji rast. Tursko je stanovništvo brojno i ima najveću stopu rasta u regiji; 51% turske populacije je mlađe od 30 godina. Turski je bankarski sektor u posljednjih 5 godina zabilježio rast kreditnih aktivnosti iznad 25%, iako pokazatelj kreditne penetracije (loan penetration) iznosi samo 52,7% (u odnosu na turski BDP), što je manje od jedne četvrtine od onog u Eurozoni. To znači da postoje veliki daljnji potencijali rasta potaknuti specifičnim demografskim i konvergencijskim čimbenicima.

DenizBank – vodeća turska banka s punim ovlaštenjem

DenizBank zauzima 8. mjesto među turskim bankama prema pokazatelju ukupne konsolidirane aktive, depozita i kredita (podaci na 31.03.2012.). Banka je jedna od najvećih priča o uspjehu u povijesti turske financijske industrije: osnovana od strane njezinog sadašnjeg menadžmenta godine 1997. kao "start-up" tvrtka, DenizBank je danas peta po veličini privatna turska banka prema pokazatelju ukupne konsolidirane aktive koja je od svog osnutka ostvarivala visoke stope rasta i visoku profitabilnost. Banka trenutno upravlja mrežom od 592 poslovnice u Turskoj, kao i 15 banaka-kćeri u inozemstvu.

DenizBank je vodeća turska banka u segmentima poslovanja s građanima i s pravnim osobama, s naglaskom na jedinstvenim prednostima u odnosu na konkurentske banke u atraktivnim tržišnim nišama, kao što su potrošačko kreditiranje, krediti za male i srednje poduzetnike te za poljoprivrednike. Banka se ističe snažnim brendom, inovativnim proizvodima i naprednim tehnologijama. U segmentu auto-kredita banka zauzima 7. mjesto (s tržišnim udjelom od 5,2%), 9. mjesto kod potrošačkih kredita (s tržišnim udjelom od 4,2%), 9. mjesto kod kreditnih kartica (s tržišnim udjelom od 2,8%), 9. mjesto u segmentu poslovanja s malim i srednjim poduzetnicima (s tržišnim udjelom od 4%) te 1. mjesto[2] u segmentu kreditiranja poljoprivrednika (tržišni udio od 20%) (svi podaci s 31.03.2012.[3]). DenizBank koja ima snažne izvore financiranja, solidnu kvalitetu aktive i povoljnu kapitalnu poziciju, u 2011. godini je iskazala neto dobit u iznosu od 0,7 milijardi TRY, što predstavlja povećanje od 21% u iznosu na 2010. godinu; pokazatelj ROAE (povrat na prosječan dionički kapital) iznosio je 17,4%[4].

Vrlo važan korak u implementaciji razvojne strategije Sberbank

DenizBank će pomoći u procesu diverzifikacije Sberbanke, jer ova transakcija predstavlja najveću inozemnu akviziciju u njezinoj povijesti. Ovom transakcijom Sberbank je sada prisutna u zemljama koje čine više od 80% ukupne bankarske aktive u CIS i CEE zemljama. Sberbank će također moći iskoristiti sve sinergijske efekte iz razmjene ekspertize u bankarskom poslovanju, kao i brzo rastuću robnu razmjenu i investicije između Turske i Rusije: u 2011. godini Turska je najveći dio svog ukupnog izvoza ostvarila upravo s Rusijom, dok je tursko tržište bilo 6. po veličini izvozno tržište Rusije.

Za akviziciju DenizBank, za koju se očekuje da će biti zaključena u 2012. godini, potrebno je još ispuniti nekoliko preduvjeta, poput službenog odobrenja ove akvizicije od strane regulatornih tijela. Konačna kupoprodajna cijena bit će utvrđena na TRY-TRY bazi, kako bi se uzelo u obzir kretanje vrijednosti neto aktive (net asset value) DenizBank do dana zaključenja konačnog sporazuma, s time da su ugovorne strane postigle dogovor o najvišoj kupoprodajnoj cijeni. Nakon zaključenja Sberbank će - sukladno pravilima koji reguliraju tržište kapitala u Turskoj - objaviti obvezujuću ponudu za stjecanje dionica DenizBank.

“Akvizicija DenizBank za Sberbank predstavlja daljnji korak u ostvarenju strategije banke do 2014. godine”, izjavio je danas u Istambulu CEO i predsjednik Uprave Sberbanke Herman Gref. “Ovom akvizicijom Sberbank ulazi na vrlo atraktivno tržište koje je posljednjih godina pokazalo iznimno visoke stope rasta i profitabilnosti. DenizBank je vrlo kvalitetna univerzalna banka kojom upravlja iznimno profesionalni tim i koja ima vrlo široku mrežu poslovnica u Turskoj te veliku razinu znanja i iskustva u lukrativnom segmentu poslovanja s malim i srednjim poduzetništvom i u segmentu kreditiranja poljoprivrednika. Uvjereni smo da možemo iskoristiti DenizBank i njezine visoko-moderne informatičke kapacitete i CRM resurse kao inovacijski centar za poslovanje Sberbanke u CEE regiji. Također sam uvjeren da će DenizBank sada, pod okriljem  Sberbanke, biti u stanju dalje jačati svoju poziciju na turskom tržištu te iskoristiti sinergijske efekte koji proizlaze iz trgovinskih odnosa između Rusije i Turske, iz segmenta turizma i s aspekta uzajamnih investicija”.

Pierre Mariani, CEO bankarske grupacije Dexia i predsjednik Uprave DenizBank, izjavio je da je „od 2006. godine Dexia aktivno potpomagala profitabilni razvoj DenizBank koja je postala važan igrač i pronašla svoje mjesto na turskom bankarskom tržištu. Na završetku kompetitivnog procesa selekcije, Dexia je odabrala partnera koji je u stanju pratiti daljnji razvoj banke i ostvariti svoje potencijale rasta. Za Dexiju ovaj sporazum predstavlja značajan korak u procesu implementacije odluka zemalja članica EU o restrukturiranju bankarske grupacije Dexia koje su predstavile Europskoj komisiji.

CEO DenizBank Hakan Ateş tom je prilikom kazao: “Ukoliko bih morao sažeti u tri riječi šestogodišnji odnos između Dexije i DenizBank koji je započeo u svibnju 2006. godine, upotrijebio bih sljedeće riječi: priča o uspjehu. Naš novi većinski dioničar Sberbank je najveća ruska banka. I više od toga; u Rusiji se često koristi fraza: 'Sberbank i ostale (banke)'… Sberbank drži gotovo jednu trećinu ukupnog ruskog financijskog tržišta i kroz najnovije investicije u CEE-regiji ubrzano se razvija s ciljem da postane globalni financijski igrač. Za Tursku i za Rusiju ovo partnerstvo između  Sberbank i DenizBank ima veće značenje od pukog preuzimanja jedne banke od strane druge - akvizicija DenizBank u značajnoj će mjeri doprinijeti poboljšanju komercijalnih odnosa između Turske i Rusije. Nadam se da će ovaj ugovor o prijenosu dionica biti od koristi za obje strane.”

Kao financijski savjetnici Sberbank u okviru procesa akvizicije sudjelovali su Deutsche Bank, Rothschild i Troika Dialog. Pravni savjetnici su bili društvo Linklaters LLP i Taboglu, dok je za financijsku i poreznu dubinsku provjeru bilo zaduženo revizorsko društvo KPMG.

Društva Barclays i J.P. Morgan su za Upravu Sberbank izradili mišljenje o preuzimanju (fairness opinion).

Sberbank
Alexander Baziyan

Odjel za odnose s javnošću

Tel. +7(495) 957 5721
media@sberbank.ru

Sberbank je najveća ruska banka koja drži oko 27% ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta i zapošljava oko 240.000 djelatnika. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Bank of Russia (ruska središnja banka) koja drži 57,6% svih glasačkih prava. Ostale dionice banke drži više od 245.000 malih dioničara (pravnih i fizičkih osoba, te institucionalnih ulagača). Banka upravlja jednom od najvećih mreža poslovnica u Rusiji, s ukupno 17 regionalnih ureda i više od 19.000 poslovnica, kao i bankama-kćerima u Kazahstanu, Ukrajini, Bjelorusiji i Indiji, a ima i predstavništvo u Njemačkoj i Kini. Akvizicijom bankarske grupacije Sberbank International u 2012. godini Sberbank je sada prisutna u devet zemalja u CEE-regiji.

Banka posluje temeljem odobrenja za rad broj 1481 koje je izdala Bank of Russia.

Internet-stranica: www.sberbank.ru

[1] prema BRSA standardima

[2] bez Ziraat banke (koja je u državnom vlasništvu i koja je jedina ovlaštena odobravati kredite uz državnu potporu)

[3] izvor: DenizBank