VOLKSBANK d.d. POSTALA SBERBANK d.d.

21.01.2013. Press portal

VOLKSBANK d.d. POSTALA SBERBANK d.d.

Promjenom imena službeno započeo proces rebrandinga

ZAGREB, 21. siječnja 2013. – Volksbank d.d. je od 18. siječnja 2013. godine promijenila ime u Sberbank d.d. čime je i službeno započeo proces rebrandinga banke. Promjena imena je s datumom 18. siječnja 2013. unesena u Registar poslovnih subjekata na Trgovačkom sudu Republike Hrvatske.

„Zahvaljujući stabilnosti, financijskoj snazi te tehnološkoj naprednosti našeg novog snažnog vlasnika – Sberbanke -  bit ćemo u jedinstvenoj poziciji našim klijentima ponuditi još bolju, tehnološki napredniju te sveobuhvatniju uslugu, kao i pojednostaviti poslovanje sa zemljama CIS-a i ruskim tržištem, a onda i svim ostalim europskim i svjetskim tržištima na kojima Sberbank posluje“, kazala je predsjednica Uprave Sberbank d.d. Andrea Kovacs-Wöhry.

Poslovanje Sberbank d.d. i nadalje će biti usmjereno na građane te male i srednje poduzetnike, no ujedno će se intenzivnije usredotočiti i na tržište većih korporativnih klijenata, prvenstveno na kompanije koje posluju s istočnim tržištima te na ruske kompanije koje posluju s Hrvatskom ili su zainteresirane za investicije u Republiku Hrvatsku. Banka će ujedno dodatno proširiti paletu proizvoda i usluga i uvoditi najmodernije tehnološke sustave i mogućnosti.

Najveća ruska banka i jedna od najbrže rastućih i najprofitabilnijh financijskih institucija na svijetu – Sberbank – akviziciju bivše VBI grupacije (sada Sberbank Europe) zaključila je 15. veljače 2012. godine, čime je stekla novih 296 poslovnica i više od 600.000 klijenata u osam zemalja CEE regije (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Mađarska, Slovačka, Češka, Ukrajina) te sjedište grupacije u Austriji. Okončanjem akvizicije ujedno je otpočeo i proces transformacije svih banaka-kćeri sa strateškim ciljem da se stvori vodeća bankarska grupacija u regiji srednje i istočne Europe.

Sberbank je moderna univerzalna banka sa 170 godina dugom tradicijom poslovanja te najveća ruska i jedna od najveće tri banke u Europi prema tržišnoj kapitalizaciji. Upošljava oko 240.000 zaposlenika u gotovo 19.000 poslovnica te brine o više od 70 milijuna klijenata. Osim što upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji, Sberbank ima i banke-kćeri u Kazahstanu, Ukrajini, Bjelorusiji i Indiji, kao i predstavništva u Njemačkoj i Kini.

U 2011. godini Sberbank je u istraživanju „Brand Finance Global 500“ osvojila priznanje kao najpouzdaniji ruski brend, dok je krajem 2010. godine bila jedina ruska banka koja je ušla na listu najvećih svjetskih kompanija časopisa „Fortune“ te zauzela 20. mjesto na popisu navećih svjetskih banaka komapnije „Bloomberg“.

Jasminka Škrlec
E-mail: Jasminka.Skrlec@sberbank.hr

Sberbank d.d. (bivša Volksbank d.d.) u Hrvatskoj posluje od 1997. godine te je deveta banka po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu. Od 15. veljače 2012. godine članica je Sberbank grupe. Poslovanje Banke organizirano je prema konceptu „otvorene banke“ s individualnim pristupom klijentu. Zahvaljujući međunarodnoj mreži, Sberbank d.d. klijentima pruža ne samo financijsku podršku u Hrvatskoj putem 31 poslovnice u 21 gradu, već im pomaže i u njihovim naporima za uključivanje u poslove s inozemstvom.
Na dan 31. prosinca 2011. godine bilančna suma Banke iznosila je 7.495.660 tisuća kuna, dok je adekvatnost kapitala iznosila 28,56%, što ukazuje na visoku sigurnost i stabilnost banke.

Sberbank Europe AG (bivši Volksbank International AG) upravlja mrežom od devet banaka-kćeri u osam zemalja srednje i istočne Europe: Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj i Ukrajini. Banke-kćeri ukupno zapošljavaju gotovo 4.200 zaposlenika u 296 poslovnica (na 30.06.2012.).
Internet stranica: www.sberbank.at

Sberbank je najveća ruska banka na koju otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Središnja ruska banka s 50% + 1 dionicom s pravom glasa. Ostale dionice banke u vlasništvu su više od 245.000 malih dioničara – pravnih i fizičkih osoba te institucionalnih ulagača iz zemlje i svijeta. Banka upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji s gotovo 19.000 poslovnica, kao i predstavništvima u više od 20 zemalja svijeta, uključujući zemlje CIS-a (Zajednice nezavisnih država), srednje i istočne Europe te Tursku.
Banka posluje temeljem odobrenja za rad broj 1481 koje je izdala Ruska središnja banka.
Internet stranica: www.sberbank.ru