Sberbank dobitnik nagrade Euromoney-ja za "deal" godine

07.02.2013. Press portal

Sberbank dobitnik nagrade Euromoney-ja za "deal" godine

MOSKVA/ZAGREB, 7. veljače 2013. – Poslovni magazin Euromoney proglasio je sekundarnu javnu ponudu Sberbanke „dealom“ godine u zemljama „Nove Europe“.

“U kontekstu šireg utjecaja na tržište, nijedan se 'deal' proveden tijekom 2012. godine u zemljama CEE-regije ne može usporediti sa sekundarnom javnom ponudom dionica Sberbanke vrijednom 5,2 milijardi dolara. Ovom je transakcijom Sberbank praktički sama uspjela oživjeti primarna tržišta vlasničkim vrijednosnim papirima u regiji, i time utrla put budućim transakcijama”, istaknuo jeEuromoney komentirajući uspjeh Sberbanke. “Razlog zašto je Sberbank tako uvjerljivo provela ovu transakciju ne leži samo u opsegu same transakcije, već i u njezinom savršenom tempiranju i provedbi, kako na strani prodavatelja, tako i na strani sindikata banaka.”

Ova privatizacijska transakcija predstavljala je najveću te vrste u Rusiji, najveću SPO (Secondary Public Offering) transakciju u EMEA regiji (EMEA regija obuhvaća Europu, Bliski Istok i Afriku) u 2011. i 2012. godini, a ujedno i jednu od najvećih javnih ponuda u 2012. godini u svijetu.

Za kupnju dionica banke interes je izrazilo više od 300 institucionalnih ulagača. Transakcija je provedena u ekstremno kratkom roku, a potražnja je višestruko premašila ponudu. Dionice Sberbanke kupili su ulagači iz cijelog svijeta koji su tražili priliku za kvalitetno dugoročno ulaganje. Ovom je transakcijom Središnja banka Ruske Federacije prikupila više od 5,2 milijardi USD.
Godišnju Nagradu za izvrsnost (“Awards of Excellence”) koja se dodjeljuje vodećim osobama i kompanijama iz segmenta bankarstva, financija i ulaganja poslovni časopis Euromoney dodjeljuje od 1991. godine.

Sberbank
Alexander Baziyan

Odjel za odnose s javnošću
Tel. +7(495) 957 5721
media@sberbank.ru

Sberbank je najveća ruska banka koja drži oko trećinu ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Središnja banka Ruske Federacije s 50% + 1 dionicom s pravom glasa. Ostale dionice banke u vlasništvu su više od 245.000 malih dioničara – domaćih i inozemnih pravnih i fizičkih osoba te institucionalnih ulagača. Banka upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji, s gotovo 19.000 poslovnica, kao i bankama-kćerima, odnosno predstavništvima u više od 20 zemalja, uključujući zemlje CIS-a (Udruženje nezavisnih zemalja), CEE-regije i Tursku. U rujnu 2012. Sberbank je zaključila ugovor o stjecanju turske DenizBank AS koja je 6. po veličini privatna banka u Turskoj, odnosno 9. turska banka prema ukupnoj konsolidiranoj aktivi.

Banka posluje temeljem odobrenja za rad broj 1481 koje je izdala Središnja banka Rusije.

Internet-stranica: www.sberbank.ru