SBERBANK PROGLAŠEN DRUGIM NAJVREDNIJIM EUROPSKIM BANKARSKIM BRENDOM

27.02.2013. Press portal

SBERBANK PROGLAŠEN DRUGIM NAJVREDNIJIM EUROPSKIM BANKARSKIM BRENDOM

Vrijednost Sberbank brenda u 2012. godini povećana na 14,2 milijardi USD

ZAGREB/BEČ, 27. veljače, 2013. – Sberbank brend proglašen je drugim najvrednijim brendom u Europi u istraživanju časopisa „The Banker“ i Brand Finance-a, što odražava napredak koji je banka postigla na europskom tržištu u protekloj godini. „The Banker“ je Sberbank proglasio i „bankom godine“, dok ju je „The Economist“ svrstao na drugo mjesto prema pokazatelju ukupnog povrata na dionice u posljednjih 10 godina.

Istraživanje Brand Financea uključuje čitav niz kriterija, a analizi vrijednosti brenda podvrgnuto je 500 banaka koje posluju na globalnom tržištu. Sberbank je zauzela drugo mjesto među europskim institucijama te 13. mjesto na svijetu. Tijekom 2012. godine vrijednost Sberbank brenda povećana je za 3,4 milijardi američkih dolara (USD) na ukupno 14,2 milijardi USD, što je rezultiralo pomakom na globalnoj rang-listi za četiri mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Kriteriji korišteni u istraživanju bili su, između ostaloga, ukupna aktiva banke, tijekovi novca, dobit, tržišni udjeli, geografska rasprostranjenost brenda, imidž banke među klijentima te prognoze za ključne indikatore poslovanja u narednih pet godina.

Sberbank prema istraživanju časopisa „The Banker“ u ovom trenutku zauzima drugo mjesto u Europi,  odmah iza francuske bankovne grupacije BNP Paribas. Ovakav je rezultat posljedica nedavnih transakcija banke na međunarodnim tržištima, uključujući i sveobuhvatnu integraciju banaka-kćeri društva Sberbank Europe AG u osam zemalja srednje i istočne Europe. U Sloveniji, Slovačkoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji banka već posluje pod imenom Sberbank, a isto je slučaj i s holding-društvom Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču.

Jasminka Škrlec
E-mail: Jasminka.Skrlec@sberbank.hr

Sberbank d.d. (bivša Volksbank d.d.) u Hrvatskoj posluje od 1997. godine te je deveta banka po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu. Od 15. veljače 2012. godine članica je Sberbank grupe. Poslovanje Banke organizirano je prema konceptu „otvorene banke“ s individualnim pristupom klijentu. Zahvaljujući međunarodnoj mreži, Sberbank d.d. klijentima pruža ne samo financijsku podršku u Hrvatskoj putem 31 poslovnice u 21 gradu, već im pomaže i u njihovim naporima za uključivanje u poslove s inozemstvom.

Sberbank Europe AG (bivši Volksbank International AG) upravlja mrežom od devet banaka-kćeri u osam zemalja srednje i istočne Europe: Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj i Ukrajini. Banke-kćeri ukupno zapošljavaju 4.195 zaposlenika u 296 poslovnica (na 30.06.2012.).
Internet stranica: www.sberbank.at

Sberbank je najveća ruska banka na koju otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Središnja ruska banka s 50% + 1 dionicom s pravom glasa. Ostale dionice banke u vlasništvu su više od 245.000 malih dioničara – pravnih i fizičkih osoba te institucionalnih ulagača iz zemlje i svijeta. Banka upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji s gotovo 19.000 poslovnica, kao i predstavništvima u više od 20 zemalja svijeta, uključujući zemlje CIS-a (Zajednice nezavisnih država), srednje i istočne Europe te Tursku.
Banka posluje temeljem odobrenja za rad broj 1481 koje je izdala Ruska središnja banka.
Internet stranica: www.sberbank.ru