SLUŽBENO OTVORENA PRVA POSLOVNICA SBERBANKE U REPUBLICI HRVATSKOJ

24.04.2013. Press portal

SLUŽBENO OTVORENA PRVA POSLOVNICA SBERBANKE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Sberbank d.d. želi dati značajan doprinos hrvatsko-ruskim poslovnim odnosima

ZAGREB, 24. travnja 2013. – Danas je u Zagrebu, na adresi Varšavska 9, službeno otvorena prva novouređena reprezentativna poslovnica Sberbank d.d. u Republici Hrvatskoj, u potpunosti usklađena s korporativnim standardima Sberbank grupacije. Sberbank, treća po veličini europska banka, u Republici Hrvatskoj posluje pod nazivom Sberbank d.d. od 18. siječnja 2013. godine kada je Volksbank d.d. uspješno preimenovana u Sberbank d.d. 
 
Jedini dioničar Sberbank d.d. je Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču - tvrtka-kćer Sberbank Rusije. Grupacija upravlja mrežom od devet univerzalnih banaka u osam zemalja srednje i istočne Europe - Hrvatskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i u Ukrajini. Sberbank je akviziciju grupacije VBI (Volksbank International) okončala u veljači 2012. godine. 
 
Sberbank Rusija jedna je od vodećih banaka u Europi te jedna od najvećih i najbrže rastućih globalnih financijskih institucija. Sberbank brend u 2012. je godini proglašen 13. najvrjednijim financijskim brendom u svijetu, s vrijednosti od 14,2 milijardi dolara, što u odnosu na 2011. godinu predstavlja povećanje od gotovo 3,4 milijarde dolara. Sberbank brend i nadalje je najvrjedniji ruski brend i drugi po vrijednosti među svim europskim bankama. 
 
Sberbank d.d. sada može u potpunosti iskoristiti sve prednosti koje nudi Sberbank brend kako bi dodatno unaprijedila razinu usluga za klijente - fizičke i pravne osobe. Prva novouređena poslovnica banke otvorena je na lokaciji Varšavska 9 u Zagrebu gdje klijentima nudi potpuni spektar usluga, kao i nekoliko noviteta, poput iPad zone za klijente i informativne ekrane na dodir. 
 
Govoreći na ceremoniji otvorenja Sergej Gorkov, zamjenik predsjednika Uprave Sberbanke, izjavio je: “Ovdje u Hrvatskoj, kao i u cijeloj CEE regiji, želimo stvoriti snažnu i inovativnu banku te pouzdanog poslovnog partnera, a otvaranje ove rebrendirane poslovnice je prvi korak u tom smjeru. Sberbank se iznimno ponosi razinom kvalitete svojih usluga i tehnološkim prednostima koje nudimo našim klijentima, te nas stoga raduje što ćemo jednako visoku razinu usluge biti u stanju ponuditi i našim hrvatskim klijentima.” 
 
Uz to, od svibnja do srpnja ove godine, na dalmatinskoj će obali – uključujući Pulu, Dubrovnik, Zadar, Makarsku, Metković, Split i Šibenik - biti otvorene poslovnice preuređene po Sberbank standardima. 
 
“Kao dio jedne od najvećih i najdinamičnijih bankovnih organizacija u svijetu, mi u Sberbank Europe nastojimo biti prepoznati kao inovator koji mijenja pravila igre te novi lider u bankarstvu u CEE regiji koji uspješno raste i razvija se. Želimo postati moderna i uspješna banka u potpunosti orijentirana na potrebe naših klijenata i pritom ćemo se osloniti na visoku razinu povjerenja te tehnološku naprednost Sberbanke“, dodao je predsjednik Uprave Sberbank Europe Mark Arnold. 
 
Sberbank d.d. do kraja godine planira završiti proces rebrandinga na razini cjelokupne poslovne mreže te se potom u potpunosti posvetiti unaprjeđenju svojih usluga i kreiranju ponude koja će uključivati raznoliku i inovativnu paletu proizvoda i usluga u potpunosti prilagođenih potrebama i željama klijenata. 
 
“U protekloj smo godini ponajviše bili usredotočeni na proces integracije i usklađivanja naših internih procesa sa procesima implementiranim u matičnoj banci. Ipak, napravili smo nekoliko značajnih koraka u procesu razvoja i daljnjeg jačanja segmenta poslovanja s pravnim osobama te s malim i srednjim poduzetnicima. No sada ćemo se još snažnije usredotočiti na unapređenje naše ponude u segmentu poslovanja s pravnim osobama te u segmentu poslovanja s građanima, istovremeno nastojeći našim klijentima pružiti podršku u jačanju suradnje i razvoju poslovnih odnosa s tržištima Ruske federacije i zemalja CIS-a”, izjavila je predsjednica Uprave Sberbank d.d. Andrea Kovacs-Wöhry.

Sberbank d.d. se u Hrvatskoj želi pozicionirati i kao najpoželjniji poslodavac u financijskom sektoru te privući najbolje i najnadarenije potencijalne zaposlenike. Kao dio te inicijative, u okviru svečanosti otvorenja novouređene poslovnice banka je nagradila četveročlani hrvatski tim koji je zauzeo treće mjesto na međunarodnom studentskom natjecanju u upravljanju virtualnom poslovnom bankom „Banks Battle“ u organizaciji Sberbanke i Ruske akademije za nacionalnu ekonomiju i javnu upravu. 
 
Hrvatski tim u sastavu Andrija Štajduhar, Mihael Šarić, Mario Bambulović i Marko Vindiš nagrađen je tromjesečnom plaćenom praksom tijekom koje će imati priliku upoznati poslovanje svih segmenta banke te novčanim iznosom od 1.000,00 kuna koji je svaki od njih dobio kao početni ulog na novootvorenom Sberbank B-Free online štednom računu. 
 
Hrvatski je tim treće mjesto osvojio u konkurenciji 1.000 timova iz 13 zemalja, a ujedno je bio jedini tim u finalu natjecanja koji je dolazio iz zemlje izvan CIS regije. U okviru svečanosti kojom je obilježeno otvaranje prve novouređene poslovnice Sberbanke organiziran je i poseban skup za korporativne klijente koji je uključivao panel-diskusiju pod nazivom “Poslovanje s Rusijom – iskustva iz prakse”. Sudionici panela bili su Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe, Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica kompanije Agrokor, Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Alexandr Titov, zamjenik direktora Odjela za međunarodni razvoj poslovanja pravnih osoba u Sberbank Rusija te Milan Stojanović, predsjednik Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom.
 
# # #
 
Sberbank d.d. je deveta banka po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu. Od
15. veljače 2012. godine članica je Sberbank grupe. Zahvaljujući međunarodnoj mreži, Banka
klijentima pruža ne samo financijsku podršku u Hrvatskoj putem 32 poslovnice u 22 grada, već im
pomaže i u njihovim naporima za uključivanje u poslove s inozemstvom.
Na dan 31. prosinca 2012. godine bilančna suma Banke iznosila je 8.210.940 tisuća kuna, dok je
adekvatnost kapitala iznosila 23,7%, što ukazuje na visoku sigurnost i stabilnost banke.
Internet stranica: www.sberbank.hr

Sberbank Europe AG upravlja mrežom od devet banaka-kćeri u osam zemalja srednje i istoĉne
Europe: Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Ukrajini.
Banke-kćeri ukupno zapošljavaju 4.343 zaposlenika u 281 poslovnici (podaci na dan 31.12.2012.).
Internet stranica: www.sberbank.at

Sberbank je najveća ruska banka na koju otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankarskog
tržišta. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Središnja ruska banka (Central Bank of the
Russian Federation) s 50% + 1 dionicom s pravom glasa. Ostale dionice banke u vlasništvu su
više od 245.000 malih dioniĉara – pravnih i fizičkih osoba te institucionalnih ulagača iz zemlje i
svijeta. Banka upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji s više od 18.000 poslovnica, kao i
predstavništvima u više od 20 zemalja svijeta, uključujući zemlje CIS-a (Zajednice nezavisnih
država), srednje i istoĉne Europe te Tursku.
Banka posluje temeljem odobrenja za rad broj 1481 koje je izdala Ruska središnja banka.
Internet stranica: www.sberbank.ru

Dodatne informacije:
Jasminka Škrlec
Sberbank d.d.
Marketing i komunikacije
Tel. (01) 6393 – 417
E-mail: Jasminka.Skrlec@sberbank.hr

 

Trebate pomoć?