SBERBANK d.d. SUDJELOVALA NA BEČKOM EKONOMSKOM FORUMU NA TEMU INVESTICIJA U REPUBLIKU HRVATSKU

17.09.2013. Press portal

SBERBANK d.d. SUDJELOVALA NA BEČKOM EKONOMSKOM FORUMU NA TEMU INVESTICIJA U REPUBLIKU HRVATSKU

Sberbank potiče strane investicije u RH

BEČ/ZAGREB, 17. rujna, 2013. – Sberbank d.d. je sudjelovala na Bečkom ekonomskom forumu na temu „Hrvatska u Europskoj uniji: nova članica – nove prilike“ na kojem su austrijskim gospodarstvenicima te poslovnim ljudima i predstavnicima političkog života iz CEE regije predstavljene mogućnosti ulaganja u hrvatsko gospodarstvo. Na Forumu je sudjelovalo oko 180 sudionika iz 25 zemalja.

Predsjednica Uprave Sberbank d.d. Andrea Kovacs-Wöhry sudjelovala je kao panelistica u raspravi na temu „Poslovna i investicijska klima u Republici Hrvatskoj – mogućnosti ulaganja“ te naglasila kako Hrvatska i nadalje ima ogroman potencijal, unatoč činjenici da je Republika Austrija najveći strani investitor u našoj zemlji s ukupno 6,79 milijardi eura, i to prvenstveno u sektoru turizma, infrastrukture, energetike, telekomunikacija, brodogradnje itd. Također je naglasila da Sberbank d.d. zahvaljujući kapitalno snažnom vlasniku te jedinstvenoj poziciji na hrvatskom tržištu koja joj omogućuje da izgradi most prema istočnim tržištima, ima mogućnost i želju ulagati u hrvatsko gospodarstvo te je spremna financirati ne samo domaća ulaganja, već pružiti podršku i stranim investitorima.

Sberbank je jedna od vodećih banaka u Europi te jedna od najvećih i najbrže rastućih globalnih financijskih institucija. U godišnjem izboru uglednog britanskog financijskog mjesečnika Euromoney, Sberbank je početkom srpnja u Londonu proglašena najboljom bankom u Rusiji te CEE regiji. Ova se nagrada smatra najprestižnijom nagradom u segmentu globalnih financijskih usluga, a kriteriji koji se primjenjuju u postupku odabira najboljih banaka su veličina, profitabilnost, stopa rasta, usporedba s izravnim konkurentima i sposobnost prilagodbe novim kretanjima na tžištu kako bi se ispunili zahtjevi klijenata.

Sberbank brend je u 2012. godini proglašen 13. najvrjednijim financijskim brendom u svijetu te drugim u Europi, s vrijednosti od 14,2 milijardi dolara.

# # #

Sberbank d.d. je deveta banka po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu. Od 15. veljače 2012. godine članica je Sberbank grupe. Zahvaljujući međunarodnoj mreži, Banka klijentima pruža ne samo financijsku podršku u Hrvatskoj putem 32 poslovnice u 22 grada, već im pomaže i u njihovim naporima za uključivanje u poslove s inozemstvom. 
Na dan 31. prosinca 2012. godine bilančna suma Banke iznosila je 8.210.940 tisuća kuna, dok je adekvatnost kapitala iznosila 23,7%, što ukazuje na visoku sigurnost i stabilnost banke.
Internet stranica: www.sberbank.hr

Sberbank Europe AG upravlja mrežom od devet banaka-kćeri u osam zemalja srednje i istočne Europe: Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Ukrajini. Banke-kćeri ukupno zapošljavaju 4.343 zaposlenika u 281 poslovnici (podaci na dan 31.12.2012.).
Internet stranica: www.sberbank.at

Sberbank je najveća ruska banka i jedna od vodećih svjetskih financijskih institucija. Na Sberbank otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta, a Banka je ujedno i ključni kreditor nacionalne ekonomije te najveći depozitar u Rusiji. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Središnja ruska banka s 50% + 1 dionicom s pravom glasa. Ostale dionice banke u vlasništvu su domaćih i stranih malih dioničara. Sberbank ima više od 110 milijuna retail klijenata te milijun korporativnih klijenata u 20 zemalja svijeta. Banka također upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji s više od 18.000 poslovnica, a međunarodne operacije uključuju Veliku Britaniju, SAD, zemlje ZND-a, srednju i istočnu Europu, Tursku te nekoliko drugih zemalja.
Banka posluje temeljem odobrenja za rad broj 1481 koje je izdala Ruska središnja banka.
Službena internet stranica: www.sberbank.ru

Dodatne informacije:
Jasminka Škrlec
Sberbank d.d.
Marketing i komunikacije
Tel. (01) 6393 – 417
E-mail: Jasminka.Skrlec@sberbank.hr

 

Trebate pomoć?