Međunarodna rejting agencija Fitch ocijenila kreditnu sposobnost Sberbank Europe AG rejtingom BBB- sa stabilnim izgledima

02.10.2013. Press portal

BEČ/ZAGREB, 2. listopada 2013. – Agencija Fitch ocijenila je kreditnu sposobnost Sberbank Europe AG dodijelivši joj ocjenu BBB- sa stabilnim izgledima (Long-term Issuer Default Rating BBB-/stable outlook). Ovo je prvi put da je za Sberbank Europe izrađen kreditni rejting.

“Ovakva ocjena nam omogućava daljnje širenje poslovanja i intenzivnu suradnju s najvažnijim međunarodnim poslovnim partnerima,” kazao je Sergej Gorkov, zamjenik predsjednika Uprave Sberbanke.

“Zadovoljni smo što je Fitch na ovaj način podržao našu strategiju poslovanja i planove za daljnji rast. U proteklih smo godinu dana napravili značajan iskorak, a u nadolazećem razdoblju namjeravamo postati jedna od vodećih banaka u CEE regiji”, izjavio je Mark Arnold, predsjednik Uprave (CEO) Sberbank Europe AG.

Agencija Fitch je Sberbank Europe klasificirala kao „strateški važnu“ tvrtku-kćer najveće ruske banke Sberbank (SBRF - kreditni rejting BBB/stabilni izgledi/bbb). Ta se klasifikacija temelji na činjenici da je Sberbank Rusija stopostotni vlasnik Sberbank Europe te da nastoji proširiti svoje poslovanje na međunarodnom tržištu, kao i pokazanoj spremnosti da osigura potrebni kapital i izvore financiranja od trenutka akvizicije kompanije Sberbank Europe.

# # #

Sberbank d.d. je deveta banka po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu. Od 15. veljače 2012. godine članica je Sberbank grupe. Zahvaljujući međunarodnoj mreži, Banka klijentima pruža ne samo financijsku podršku u Hrvatskoj putem 32 poslovnice u 23 grada, već im pomaže i u njihovim naporima za uključivanje u poslove s inozemstvom.
Na dan 31. prosinca 2012. godine bilančna suma Banke iznosila je 8.210.940 tisuća kuna, dok je adekvatnost kapitala iznosila 23,7%, što ukazuje na visoku sigurnost i stabilnost banke.

Sberbank Europe AG upravlja mrežom od devet banaka-kćeri u osam zemalja srednje i istočne Europe: Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Ukrajini. Banke-kćeri ukupno zapošljavaju 4.343 zaposlenika u 281 poslovnici (podaci na dan 31.12.2012.).
Internet stranica: www.sberbank.at

Sberbank je najveća ruska banka i jedna od vodećih svjetskih financijskih institucija. Na Sberbank otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta, a Banka je ujedno i ključni kreditor nacionalne ekonomije te najveći depozitar u Rusiji. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Središnja ruska banka s 50% + 1 dionicom s pravom glasa. Ostale dionice banke u vlasništvu su domaćih i stranih malih dioničara. Sberbank ima više od 110 milijuna retail klijenata te milijun korporativnih klijenata u 20 zemalja svijeta. Banka također upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji s više od 18.000 poslovnica, a međunarodne operacije uključuju Veliku Britaniju, SAD, zemlje ZND-a, srednju i istočnu Europu, Tursku te nekoliko drugih zemalja.
Banka posluje temeljem odobrenja za rad broj 1481 koje je izdala Ruska središnja banka.
Službena internet stranica: www.sberbank.ru

Jasminka Škrlec