Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Sberbank Rusija potpisali Sporazum o suradnji

13.11.2013. Press portal

Sporazum uspostavlja okvir za suradnju na financiranju izvoza

ZAGREB, 13. studenoga 2013. – Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Anton Kovačev i zamjenik predsjednika Uprave Sberbank Rusija Sergej Gorkov potpisali su danas u Zagrebu Sporazum o suradnji u nazočnosti predsjednice Uprave Sberbank d.d. Andree Kovacs-Wöhry te izvršne direktorice HBOR-a Ivanke Maričković Putrić.

Sporazum je potpisan s ciljem uspostavljanja okvira za buduću suradnju između HBOR-a i Sberbanke. Predviđena su temeljna područja suradnje i razmjene informacija na zajedničkim projektima, uključujući financiranje i sufinanciranje izvoza te intenzivniju razmjenu iskustava i znanja. Ujedno, obje banke naglašavaju mogućnost suradnje na financiranju dugoročnih projekata.

„Danas potpisanim sporazumom sa Sberbank Rusijom HBOR otvara nove mogućnosti hrvatskim izvoznicima. Uvjeren sam kako će ovaj vid suradnje pridonijeti boljim izvoznim rezultatima te hrvatske proizvode i usluge učiniti prepoznatiljivijim i traženijim na velikom i brzo rastućem ruskom tržištu“, izjavio je prilikom potpisivanja Sporazuma Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a.

„Drago nam je što imamo priliku pomoći hrvatskim naporima da pospješi svoj izvoz, prvenstveno u Rusiju i zemlje Zajednice nezavisnih država (ZND), ali i Tursku te ostala tržišta na kojima je Sberbank prisutna. Spremni smo podržati ne samo ruske investicije u Republiku Hrvatsku, već i hrvatske tvrtke koje nastoje prodrijeti na rusko te ZND tržište. Kao najveća ruska banka s više od 110 milijuna klijenata, Sberbank ima široku infrastrukturu, neophodan kapital i potrebno znanje te može povezivati tvrtke s različitih tržišta i otvoriti im ta tržišta“, kazao je Sergej Gorkov na ceremoniji potpisivanja Sporazuma u Zagrebu.

Sberbank je jedna od vodećih banaka u Europi te jedna od najvećih i najbrže rastućih globalnih financijskih institucija. U godišnjem izboru uglednog britanskog financijskog mjesečnika Euromoney, Sberbank je početkom srpnja ove godine u Londonu proglašena najboljom bankom u srednjoj i istočnoj Europi (CEE). Ova se nagrada smatra najprestižnijom nagradom u segmentu globalnih financijskih usluga, a kriteriji koji se primjenjuju u postupku odabira najboljih banaka su veličina, profitabilnost, stopa rasta, usporedba s izravnim konkurentima i sposobnost prilagodbe novim kretanjima na tžištu kako bi se ispunili zahtjevi klijenata.

Uz to, Sberbank brend je u 2012. godini proglašen 13. najvrjednijim bankarskim brendom u svijetu te drugim u Europi, s vrijednosti od 14,2 milijardi dolara.