21.03.2014. Press portal

U Beču, 21.03.2014.

Studenti pozvani voditi virtualnu banku i osvojiti praksu u inozemstvu

Sberbank organizira međunarodno natjecanje za studente u upravljanju bankom

U razdoblju od travnja do lipnja 2014. godine studenti će imati priliku pokazati i dokazati svoje menadžerske vještine u „Dvoboju banaka“ u kojem preuzimaju ulogu menadžera u virtualnoj banci. Ovo natjecanje koje organizira Sberbank temelji se na složenoj simulaciji odn. na računalnom programu koji simulira poslovne procese u poslovnoj banci u virtualnom ekonomskom okruženju. Aplikacija osigurava vrlo realistične uvjete poslovanja u banci, a svi sudionici kreću s jednakih „startnih pozicija“.

Studenti iz zemalja CEE regije ponovno su pozvani prijaviti se na natjecanje

Ovo se zanimljivo online natjecanje održava sada već četvrtu godinu zaredom. U 2013. godini su se pored studenata iz Rusije, država-članica ZND-a i Kazahstana, prvi put – i to s velikim uspjehom - natjecali i studenti iz Austrije, Slovačke, Češke, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Turske. Hrvatski je tim, kao jedini tim izvan zemalja-članica Zajednice nezavisnih država (ZND), osvojio treće mjesto u konkurenciji više od 4.000 sudionika u ukupno 1.000 timova iz 13 zemalja.
Sberbank Hrvatska nagradila je hrvatski tim plaćenom praksom u trajanju od 3 mjeseca, kao i sa po 1.000,00 kuna koji su im uplaćeni na njihove novo-otvorene B-Free štedne račune.

Postani predsjednik Uprave banke i ostvari virtualnu karijeru

Timovi se sastoje od 3-4 studenta koji sami razvijaju svoju strategiju poslovanja i rade na njezinoj implementaciji u njihovoj virtualnoj banci, a to zahtijeva opsežno stručno znanje. Pored donošenja pravih odluka zadaci timova će uključivati i analizu financijskih podataka i pokazatelja njihove virtualne banke. Za vrijeme natjecanja sudionici će imati priliku postati članovi top-menadžmenta u svojoj banci i voditi njezine poslove u virtualnom razdoblju od 4 godine.

Najboljih 10 u finalu u Moskvi

Kako online natjecanje odmiče, otpadaju pojedini timovi s najlošijim rezultatima, a preostali timovi se u samoj završnici spajaju u grupe od po deset timova. Najbolji timovi iz tih grupa potom prelaze u sljedeću fazu natjecanja. Finale će u lipnju 2014. biti održano u Moskvi, kada će se sastati i snage odmjeriti 10 najboljih timova. Pobjednički tim osvaja jednotjedno studijsko putovanje u kolovozu 2014. godine u jedan od najvećih financijskih centara u svijetu. Naravno, samim sudjelovanjem u ovom natjecanju studenti će imati priliku predstaviti svoje vještine potencijalnim budućim poslodavcima.

Sberbank kao „poslodavac prvog izbora“

“Sberbank Europe traži ljude koji vjeruju u sebe i svoje mogućnosti i koji se žele izdvojiti, dakle ljude koji žele stvoriti nešto novo, koji imaju strast i entuzijazam. Ovakva su natjecanja izvrsna prilika za nas kao poslodavca da bolje upoznamo studente s potencijalom da postanu budući lideri”, smatra Mark Arnold, predsjednik Uprave (CEO) kompanije Sberbank Europe AG.
Dvoboj banaka zajednički organiziraju najveća ruska banka Sberbank i Ruska predsjednička akademija za ekonomiku nacionalnog gospodarstva i javnu upravu (Russian Presidential Academy of National Economy and Public Administration).

Studenti koji bi se željeli prijaviti za ovaj projekt ne smiju biti stariji od 25 godina, i moraju biti studenti dodiplomskih, postdiplomskih i specijalističkih studija. Prijave su moguće do zaključno 7. travnja 2014., i to na sljedećoj internet adresi: www.banksbattle.com na kojoj također možete naći dodatne informacije o uvjetima prijave, propozicijama natjecanja, rokovima itd.

Sberbank Europe AG
Kompanija Sberbank Europe AG upravlja mrežom od devet banaka-kćeri u osam zemalja srednje i istočne Europe: Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Ukrajini. Banka ukupno zapošljava oko 4.500 zaposlenika i ima 280 poslovnica (podaci na dan na 31.12.2013.).
Internet-stranica: www.sberbank.at

Sberbank
Sberbank of Russia je najveća ruska banka na koju otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Središnja banka Ruske Federacije (Central Bank of the Russian Federation) s 50% + 1 dionicom s pravom glasa. Ostale dionice banke u rukama su više od 245.000 domaćih i međunarodnih privatnih i institucionalnih ulagača. Banka upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji s više od 18.000 poslovnica, kao i mrežom podružnica u ukupno 22 zemlje, uključujući zemlje-članice ZND-a (Zajednice nezavisnih država), zemlje CEE regije i Tursku.
Banka posluje temeljem odobrenja za rad broj 1481 koje je izdala Bank of Russia.
Internet-stranica: www.sberbank.ru

Doris Ladewig