Sberbank i Agrokor objavljuju sindicirani dugoročni zajam od 600 milijuna EUR

10.04.2014. Press portal

Sberbank i Agrokor objavljuju sindicirani dugoročni zajam od 600 milijuna EUR

SBERBANK I AGROKOR OBJAVLJUJU SINDICIRANI DUGOROČNI ZAJAM OD 600 MILIJUNA EUR I PLANIRAJU DALJNJE AKTIVNOSTI ZA MALOPRODAJNE KLIJENTE U CENTRALNOJ I ISTOČNOJ EUROPI

MOSKVA, 10. travnja 2014. – Ruska Sberbank  i Agrokor koncern danas su objavili sindicirani zajam u iznosu od 600 milijuna EUR tijekom svečanog potpisivanja Memoranduma o razumijevanju o suradnji. Sporazum su potpisali Herman Gref, predsjednik Izvršnog odbora Sberbank grupe i Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna.

Taj Memorandum o razumijevanju, zajedno s objavljenim zajmom od 600 milijuna EUR, podržat će Agrokor koncern, jednu od vodećih privatnih kompanija u regiji Centralne i Istočne Europe, u refinanciranju postojećih financijskih obveza i daljnjem razvoju kompanije. Zajam je odobren na 7 godina.

Ovo financiranje pokazuje povećanu aktivnost Sberbanke u regiji Centralne i Istočne Europe, pri čemu Sberbank of Russia sudjeluje s 500 milijuna EUR, a Sberbank Europe AG sa 100 miljuna EUR. Ova transakcija također označava uspješan nastavak dugoročnog strateškog partnerstva između Sberbanke i Agrokora s ciljem poboljšanja usluga u maloprodajnom sektoru u Centralnoj i Istočnoj Europi. To će obuhvaćati započinjanje zajedničkih programa za bolje pokrivanje financijskih potreba klijenata putem inovacija, novih proizvoda i usluga, uključujući digitalna rješenja za unaprjeđenje bankovnih i iskustava kupovanja među potrošačima.

Komentirajući transakciju, Herman Gref, predsjednik Izvršnog odbora Sberbank grupe, rekao je: “Sberbanka je predana širenju svoje prisutnosti dalje u regiju Centralne i Istočne Europe u okviru svoje međunarodne strategije. Ova transakcija, koja je jedna od najvećih dosadašnjih korporativnih transakcija za Sberbank Europe, pokazuje našu namjeru da pružamo inovativna rješenja u financiranju naših korporativnih klijenata.”

„Agrokor je već dva desetljeća prisutan na međunarodnom tržištu kapitala. Naši su partneri najveći svjetski investitori. Međutim, dobiti i potpisati ugovor sa Sberbank grupom za Agrokor je iznimno velika čast i zadovoljstvo, tim više što je to za Sberbank Europe jedna od najvećih korporativnih transakcija dosada. Taj je ugovor potvrda vrijednosti Agrokorovih operacija, kao i njegove vizije i strategije“, kazao je ovom prigodom Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna.

Dodatne informacije za urednike

Inovativni proizvodi i usluge za hrvatsko tržište

Projekti na kojima se već radi u Hrvatskoj uključuju suradnju u pružanju mogućnosti plaćanja i novčanih transfera u dućanima Konzuma i Tiska, kao i pružanje povoljnijih uvjeta financiranja opće namjene Agrokorovim kupcima. Za 2014. planira se kartica Sberbanke i Agrokora kao zajednički proizvod za financiranje kupaca, koji nudi inovativna rješenja i posebne pogodnosti.

Prva uspješna suradnja Agrokora i Sberbanke u Srbiji

Suradnja Agrokora i Sberbanke već je započeta na srpskome tržištu, gdje je prošle godine pokrenuta loyalty kartica pod imenom “Superkartica”, u suradnji NIS-a (Gazprom), Idee (Agrokor) i Sberbanke, koja je ušla u program akvizicijom dioničkog kapitala. Svega pet mjeseci nakon pokretanja izdano je već više od milijun “Superkartica”. One se mogu koristiti na više od 500 maloprodajnih mjesta diljem zemlje. Dosada je “Superkarticom” obavljeno vise od 18 milijuna transakcija.

Sberbank of Russia
Odnosi s javnošću
Alexander Baziyan
Tel. +7(495) 957 5721
media@sberbank.ru

Agrokor d.d.
Direktor Ureda za odnose s javnošću
Anja Linić Sikavica
Tel. +3851 4894 304
pr@agrokor.hr

Sberbank je najveća ruska banka i među vodećim je globalnim financijskim institucijama. Sberbank ima gotovo trećinu ukupne imovine ruskoga bankarskog sektora i ključni je zajmodavac nacionalnog gospodarstva s najvećim iznosom štednih uloga u Rusiji. Centralna banka Ruske Federacije osnivač je i glavni dioničar Sberbanke, koji posjeduje 50% ovlaštenog kapitala Banke plus jednu dionicu s pravom glasa, dok preostalih 50% drže domaći i internacionalni investitori. Sberbank ima vise od 110 milijuna pojedinačnih klijenata i milijun korporativnih klijenata u 22 zemlje. Sberbank ima najveću distribucijsku mrežu u Rusiji s vise od 18.000 poslovnica, a njene međunarodne operacije obuhvaćaju UK, SAD, ZND, Centralnu i Istočnu Europu, Tursku i druge zemlje.
Banka posjeduje opću bankarsku licencu br. 1481, izdanu od Ruske narodne banke.
Web-stranica: www.sberbank.ru

Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču je tvrtka-kćer najveće ruske banke Sberbank i upravlja mrežom od devet banaka-kćeri u osam zemalja srednje i istočne Europe: Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Ukrajini. Banka zapošljava 4.500 zaposlenika u 280 poslovnica (podaci na dan 30.06.2013.). Poslovne aktivnosti Sberbank Europe fokusirane su na velika poduzeća, malo i srednje poduzetništvo, poslovanje s građanima, projektno financiranje i transakcije s klijentima koji su proslijeđeni od strane drugih banaka u grupaciji.
Web stranica: www.sberbank.at

Sberbank d.d. je deveta banka po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu. Od 15. veljače 2012. godine članica je Sberbank grupe. Zahvaljujući međunarodnoj mreži, Banka klijentima pruža ne samo financijsku podršku u Hrvatskoj putem 32 poslovnice u 23 grada, već im pomaže i u njihovim naporima za uključivanje u poslove s inozemstvom.
Na dan 31. prosinca 2013. godine bilančna suma Banke iznosila je 9.262 mio kuna, dok je adekvatnost kapitala iznosila 20,7%, što ukazuje na visoku sigurnost i stabilnost banke.
Web stranica: www.sberbank.hr