The Banker proglasio Sberbank prvom među bankama srednje i istočne Europe

01.07.2014. Press portal

The Banker proglasio Sberbank prvom među bankama srednje i istočne Europe

Sberbank je proglašena prvom među bankama u regiji srednje i istočne Europe, povećavajući tako svoje vodstvo nad najbližim konkurentima u godišnjem poretku „Top 1000 banaka svijeta“ koje objavljuje britanski časopis The Banker. Sberbank je povećala svoj temeljni (Tier 1) kapital za 6,46 milijarde dolara na 43,52 milijarde dolara.

U ukupnom poretku, Sberbank je zauzela 33. mjesto, što je mjesto više u odnosu na prošlu godinu. Vodstvo u poretku su kao i prošle godine zadržale Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) i China Construction Bank.

Časopis The Banker, specijalizirani je mjesečnik u vlasništvu The Financial Times-a, usmjeren na praćenje međunarodnih financija. The Banker provodi godišnje istraživanje plasmana najvećih banaka u svijetu od 1970. godine i izdaje se u Londonu. Kako bi odredili poredak banaka, stručnjaci časopisa koriste index baziran na temeljnom (Tier 1) kapitalu.

U 2013. godini, grupacija Sberbank Europe ostvarila je preokret i dosegla neto dobit od EUR 5,6 milijuna nakon gubitaka iz 2012. godine. Mark Arnold, Predsjednik Uprave Sberbak Europe AG, rekao je: „2013. godina je bila godina zaokreta za naše poslovanje u Europi. Vrlo smo sretni da stigli do vrha s ovim prestižnim priznanjem od strane časopisa The Banker“.

Dr. Doris Ladewig
Head of Corporate Communications
Sberbank Europe AG
Tel.: +43 1 22732 3942, Mobile: +43 664 884 50 405
doris.ladewig@sberbank.at

Sberbank d.d. je deveta banka po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu. Od 15. veljače 2012. godine članica je Sberbank grupe. Zahvaljujući međunarodnoj mreži, Banka klijentima pruža ne samo financijsku podršku u Hrvatskoj putem 33 poslovnice u 24 grada, već im pomaže i u njihovim naporima za uključivanje u poslove s inozemstvom.
Na dan 31. prosinca 2013. godine bilančna suma Banke iznosila je 9.262 mio kuna, dok je adekvatnost kapitala iznosila 20,7%, što ukazuje na visoku sigurnost i stabilnost banke.

Grupacija Sberbank Europe (Sberbank Europe AG) sa sjedištem u Beču, Republika Austrija, je bankovna grupa u 100%-tnom vlasništvu kompanije Sberbank of Russia. Grupacija Sberbank Europe je danas prisutna na ukupno 9 tržišta u zemljama srednje i istočne Europe (CEE): Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Ukrajini. Grupacija je na dan 31. prosinca 2013. upravljala mrežom od 277 poslovnica i imala 4.655 zaposlenih. Banka je u 2012. godini dobila priznanje za „Banku godine“ prema izboru časopisa The Banker, dok je u 2013. godini proglašena najboljom bankom u regiji srednje i istočne Europe i u Rusiji u godišnjem izboru financijskog mjesečnika Euromoney.
Internet-stranica: www.sberbank.at

Sberbank of Russia je najveća ruska banka i jedna od vodećih svjetskih financijskih institucija. Na Sberbank otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta, a banka je ujedno i ključni kreditor nacionalne ekonomije te najveći depozitar u Rusiji. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Ruska središnja banka s 50% + 1 dionicom s pravom glasa. Ostale dionice banke u vlasništvu su domaćih i stranih malih dioničara. Sberbank ima više od 110 milijuna klijenata-fizičkih osoba i milijun korporativnih klijenata u 22 zemlje svijeta. Banka također upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji s više od 18.000 poslovnica, a međunarodne operacije uključuju Veliku Britaniju, SAD, zemlje ZND-a, srednju i istočnu Europu, Tursku te nekoliko drugih zemalja.
Internet-stranica: www.sberbank.ru

Nikolina Jerkin