Natjecanje studenata "Banks Battle 2014" u organizaciji Sberbanke: pobjeda hrvatskog tima kao prvog europskog tima u povijesti natjecanja

11.07.2014. Press portal

U finalu ruskog natjecanja studenata sudjelovala i dva europska tima, a pobjedu je odnio hrvatski tim koji za nagradu putuje u Peking

Prvi put u povijesti „Bitke banaka“ („Banks Battle“) – natjecanja studenata u upravljaju virtualnom bankom koje organizira Sberbank – tim izvan granica Rusije osvojio je natjecanje. “Dream Bank” tim iz Hrvatske tijekom cijelog natjecanja imao je veliku prednost u odnosu na ostale timove i tu je prednost uspio zadržati do samog kraja. Nagrada za njihov veliki uspjeh jednotjedno je studijsko putovanje u kineski glavni grad Peking.

U razdoblju od travnja do srpnja ove godine, studenti su imali priliku pokazati i dokazati svoje menadžerske vještine u „Bitci banaka“ u kojoj preuzimaju ulogu menadžera u virtualnoj banci. Natjecanje koje organizira Sberbank temelji se na složenoj simulaciji, odnosno računalnom programu koji simulira poslovne procese u komercijalnoj banci u virtualnom ekonomskom okruženju. Aplikacija osigurava vrlo realistične uvjete poslovanja u banci, a svi sudionici kreću s jednakih „startnih pozicija“.

Međunarodno studentsko natjecanje u upravljanju virtualnom bankom: 13 timova iz regije SIE u polufinalu i dva tima u finalu

Ukupno su u 4. izdanju natjecanja „Banks Battle“ sudjelovali timovi iz 13 zemalja: Rusije, Ukrajine, Bjelorusije, Kazahstana, Slovačke, Češke, Mađarske, Slovenije, BiH, Hrvatske, Srbije, Austrije i Turske. Natjecalo se ukupno 925 timova (od čega 731 tim iz Rusije), a u polufinale se plasiralo 13 timova iz zemalja regije SIE, od kojih su dva tima - „Dream Bank“ iz Hrvatske i češki tim „Prague Profit Seekers“ – ušla u finale održano u središnjici Sberbanke u Moskvi.

“Dream Bank” tim u sastavu Marko Vindiš, Andrija Štajduhar, Mario Bambulović i Mihael Šarić drugi je put sudjelovao na natjecanju. Prošle je godine tim zauzeo izvrsno treće mjesto, a ove su godine, poučeni ranijim iskustvima, uspjeli doći do samog vrha. Za osvojeno 1. mjesto nagrađeni su jednotjednim studijskim putovanjem u Peking u koji će otputovati u kolovozu. “Vrlo smo uzbuđeni što nas je naš trud i zalaganje, u kombinaciji s izvrsnim timskom radom, doveo do pobjede u ovom vrlo zahtjevnom natjecanju i to pogotovo u ovakvom okruženju gdje su svi timovi pokazali izvrsnu razinu znanja i sposobnost strateškog razmišljanja. Veselimo se našem studijskom putovanju u Kinu, ali za nas su ipak najveći dobitak vještine i znanje koje smo usvojili i stekli na ovom natjecanju”, izjavio je član hrvatskog tima, Mihael Šarić.

Preduvjet: kvalitetno stručno znanje

U središtu natjecanja „Banks Battle“ je računalna aplikacija koja simulira procese upravljanja virtualnom bankom. Program sudionicima omogućuje da postanu predsjednici uprava virtualne banke koja posluje na vrlo kompetitivnom tržištu. Timovi se sastoje od 3-4 studenta koji sami razvijaju svoju strategiju poslovanja i rade na njezinoj implementaciji u njihovoj virtualnoj banci, a to zahtjeva opsežno stručno znanje. Pored donošenja pravih upravljačkih odluka, zadaci timova uključuju i analizu financijskih podataka i pokazatelja njihove virtualne banke. Sudionici odlučuju o visini kamatnih stopa na kredite i depozite, osmišljavaju kadrovsku politiku svoje banke uključujući edukaciju zaposlenika, zaduženi su za budžet i izradu odgovarajuće marketinške strategije. Program potom na bazi vrlo sofisticiranih kriterija ocjenjuje rad i rezultate svih virtualnih banaka, a pobjedu odnosi najefikasnija i najprofitabilnija banka.

Sberbank kao „poslodavac prvog izbora“

Naravno, samim sudjelovanjem u ovom natjecanju studenti će imati priliku predstaviti svoje vještine potencijalnim budućim poslodavcima. “Sberbank Europe traži ljude koji vjeruju u sebe i svoje mogućnosti i koji se žele izdvojiti, dakle ljude koji žele stvoriti nešto novo, koji imaju strast i entuzijazam. Ovakva su natjecanja izvrsna prilika za nas kao poslodavca da bolje upoznamo studente s potencijalom da postanu budući lideri”, smatra Mark Arnold, predsjednik Uprave (CEO) kompanije Sberbank Europe AG.
Bitku banaka zajednički organiziraju najveća ruska banka Sberbank i Ruska predsjednička akademija za nacionalnu ekonomiju i javnu upravu (Russian Presidential Academy of National Economy and Public Administration).

Na dolje navedenom linku možete naći video-prilog sa sažetkom najvažnijih dijelova natjecanja iz finala:

LINK

Za više informacija o samom natjecanju možete posjetiti sljedeće stranice (fotografije s ovogodišnjeg natjecanja bit će objavljene uskoro):

Kontakt:
Dr. Doris Ladewig
Direktorica odjela za Korporativne komunikacije
Sberbank Europe AG
Tel.: +43 1 22732 3942, mob: +43 664 884 50 405

Sberbank d.d. je deveta banka po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu. Od 15. veljače 2012. godine članica je Sberbank grupe. Zahvaljujući međunarodnoj mreži, Banka klijentima pruža ne samo financijsku podršku u Hrvatskoj putem 33 poslovnice u 24 grada, već im pomaže i u njihovim naporima za uključivanje u poslove s inozemstvom.
Na dan 31. prosinca 2013. godine bilančna suma Banke iznosila je 9.262 mio kuna, dok je adekvatnost kapitala iznosila 20,7%, što ukazuje na visoku sigurnost i stabilnost banke.

Grupacija Sberbank Europe (Sberbank Europe AG) sa sjedištem u Beču, Republika Austrija, je bankovna grupa u 100%-tnom vlasništvu kompanije Sberbank of Russia. Grupacija Sberbank Europe je danas prisutna na ukupno 9 tržišta u zemljama srednje i istočne Europe (CEE): Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Ukrajini. Grupacija je na dan 31. prosinca 2013. upravljala mrežom od 277 poslovnica i imala 4.655 zaposlenih.
Banka je u 2012. godini dobila priznanje za „Banku godine“ prema izboru časopisa The Banker, dok je u 2013. godini proglašena najboljom bankom u regiji srednje i istočne Europe i u Rusiji u godišnjem izboru financijskog mjesečnika Euromoney.
Internet-stranica: www.sberbank.at

Sberbank of Russia je najveća ruska banka i jedna od vodećih svjetskih financijskih institucija. Na Sberbank otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta, a banka je ujedno i ključni kreditor nacionalne ekonomije te najveći depozitar u Rusiji. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Ruska središnja banka s 50% + 1 dionicom s pravom glasa. Ostale dionice banke u vlasništvu su domaćih i stranih malih dioničara. Sberbank ima više od 110 milijuna klijenata-fizičkih osoba i milijun korporativnih klijenata u 22 zemlje svijeta. Banka također upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji s više od 18.000 poslovnica, a međunarodne operacije uključuju Veliku Britaniju, SAD, zemlje ZND-a, srednju i istočnu Europu, Tursku te nekoliko drugih zemalja.
Internet-stranica: www.sberbank.ru

Nikolina Jerkin