Priopćenje Sberbank d.d. vezano uz uključivanje grupacije Sberbank of Russia na popis EU sankcija

01.08.2014. Press portal

Sberbank of Russia je najveća retail-banka ne samo u Rusiji, već i u srednjoj i istočnoj Europi.
Sberbank of Russia je dioničko društvo s besprijekornom međunarodnom reputacijom, čije su dionice i potvrde o deponiranim dionicama (Global Depositary Receipt; GDR) uvrštene na vodećim svjetskim burzama. Više od trećine dionica banke su u vlasništvu ulagača iz Europe i SAD-a, a među dioničarima Sberbanke je i 217.000 fizičkih osoba.
U svom poslovanju Sberbank se vodi najboljim međunarodnim praksama korporativnog upravljanja i strogo se pridržava zakona zemalja u kojima posluje, te udovoljava svim standardima europskih i američkih regulatora.

Sberbank Europe AG, sa sjedištem u Republici Austriji u kojoj joj je izdano odobrenje za rad i njezinih 9 podružnica u srednjoj i istočnoj Europi (CEE regiji) nisu uključeni u američki popis sankcioniranih subjekata. Pored toga, Sberbank Europe AG i njezine podružnice u EU ne podliježu sankcijama EU te u skladu s tim nisu ograničene u svom pristupu tržištima kapitala u EU ili na bilo koji drugi način.
Sberbank d.d. ima sve potrebne resurse, menadžersko iskustvo i stručno znanje da nastavi uspješno poslovati u postojećim uvjetima i ispunjavati svoje obveze prema svim svojim klijentima i partnerima u skladu s lokalnim i međunarodnim propisima.
Sberbank d.d. nastavlja poslovati normalno, s vrlo dobrim razinama likvidnosti i kapitala. Kao i do sada, ostajemo predani pružanju usluga i davanju podrške našim klijentima i želimo biti sve važniji i još pouzdaniji partner u gospodarstvima europskih zemalja u kojima smo prisutni u skladu s našom dugoročnom strategijom razvoja.
Andrea Kovacs – Wöhry, predsjednica Uprave Sberbank d.d., izjavila je: „Sberbank Hrvatska, kao niti jedna članica grupacije Sberbank Europe u EU, nije obuhvaćena sankcijama. Sberbank d.d. je hrvatska banka koja posluje sukladno zakonima Republike Hrvatske i regulative EU te poslujemo redovno i uobičajeno.“

Sberbank d.d. je deveta banka po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu. Od 15. veljače 2012. godine članica je Sberbank grupe. Zahvaljujući međunarodnoj mreži, Banka klijentima pruža ne samo financijsku podršku u Hrvatskoj putem 33 poslovnice u 24 grada, već im pomaže i u njihovim naporima za uključivanje u poslove s inozemstvom.
Na dan 31. prosinca 2013. godine bilančna suma Banke iznosila je 9.262 mio kuna, dok je adekvatnost kapitala iznosila 20,7%, što ukazuje na visoku sigurnost i stabilnost banke.

Grupacija Sberbank Europe (Sberbank Europe AG) sa sjedištem u Beču, Republika Austrija, je bankovna grupa u 100%-tnom vlasništvu kompanije Sberbank of Russia. Grupacija Sberbank Europe je danas prisutna na ukupno 9 tržišta u zemljama srednje i istočne Europe (CEE): Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Ukrajini. Grupacija je na dan 31. prosinca 2013. upravljala mrežom od 277 poslovnica i imala 4.655 zaposlenih.
Banka je u 2012. godini dobila priznanje za „Banku godine“ prema izboru časopisa The Banker, dok je u 2013. godini proglašena najboljom bankom u regiji srednje i istočne Europe i u Rusiji u godišnjem izboru financijskog mjesečnika Euromoney.
Internet-stranica: www.sberbank.at

Sberbank of Russia je najveća ruska banka i jedna od vodećih svjetskih financijskih institucija. Na Sberbank otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta, a banka je ujedno i ključni kreditor nacionalne ekonomije te najveći depozitar u Rusiji. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Ruska središnja banka s 50% + 1 dionicom s pravom glasa. Ostale dionice banke u vlasništvu su domaćih i stranih malih dioničara. Sberbank ima više od 110 milijuna klijenata-fizičkih osoba i milijun korporativnih klijenata u 22 zemlje svijeta. Banka također upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji s više od 18.000 poslovnica, a međunarodne operacije uključuju Veliku Britaniju, SAD, zemlje ZND-a, srednju i istočnu Europu, Tursku te nekoliko drugih zemalja.
Internet-stranica: www.sberbank.ru

Nikolina Jerkin