Priopćenje Sberbank d.d. vezano uz uključivanje grupacije Sberbank of Russia na popis EU sankcija

01.08.2014. Press portal

Priopćenje Sberbank d.d. vezano uz uključivanje grupacije Sberbank of Russia na popis EU sankcija

Sberbank of Russia je najveća retail-banka ne samo u Rusiji, već i u srednjoj i istočnoj Europi. 
Sberbank of Russia je dioničko društvo s besprijekornom međunarodnom reputacijom, čije su dionice i potvrde o deponiranim dionicama (Global Depositary Receipt; GDR) uvrštene na vodećim svjetskim burzama. Više od trećine dionica banke su u vlasništvu ulagača iz Europe i SAD-a, a među dioničarima Sberbanke je i 217.000 fizičkih osoba. 
U svom poslovanju Sberbank se vodi najboljim međunarodnim praksama korporativnog upravljanja i strogo se pridržava zakona zemalja u kojima posluje, te udovoljava svim standardima europskih i američkih regulatora. 

Sberbank Europe AG, sa sjedištem u Republici Austriji u kojoj joj je izdano odobrenje za rad i njezinih 9 podružnica u srednjoj i istočnoj Europi (CEE regiji) nisu uključeni u američki popis sankcioniranih subjekata. Pored toga, Sberbank Europe AG i njezine podružnice u EU ne podliježu sankcijama EU te u skladu s tim nisu ograničene u svom pristupu tržištima kapitala u EU ili na bilo koji drugi način. 
Sberbank d.d. ima sve potrebne resurse, menadžersko iskustvo i stručno znanje da nastavi uspješno poslovati u postojećim uvjetima i ispunjavati svoje obveze prema svim svojim klijentima i partnerima u skladu s lokalnim i međunarodnim propisima. 
Sberbank d.d. nastavlja poslovati normalno, s vrlo dobrim razinama likvidnosti i kapitala. Kao i do sada, ostajemo predani pružanju usluga i davanju podrške našim klijentima i želimo biti sve važniji i još pouzdaniji partner u gospodarstvima europskih zemalja u kojima smo prisutni u skladu s našom dugoročnom strategijom razvoja. 
Andrea Kovacs – Wöhry, predsjednica Uprave Sberbank d.d., izjavila je: „Sberbank Hrvatska, kao niti jedna članica grupacije Sberbank Europe u EU, nije obuhvaćena sankcijama. Sberbank d.d. je hrvatska banka koja posluje sukladno zakonima Republike Hrvatske i regulative EU te poslujemo redovno i uobičajeno.“   
 
Sberbank d.d. je deveta banka po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu. Od 15. veljače 2012. godine članica je Sberbank grupe. Zahvaljujući međunarodnoj mreži, Banka klijentima pruža ne samo financijsku podršku u Hrvatskoj putem 33 poslovnice u 24 grada, već im pomaže i u njihovim naporima za uključivanje u poslove s inozemstvom.  
Na dan 31. prosinca 2013. godine bilančna suma Banke iznosila je 9.262 mio kuna, dok je adekvatnost kapitala iznosila 20,7%, što ukazuje na visoku sigurnost i stabilnost banke. 
Internet stranica: www.sberbank.hr 
 
Grupacija Sberbank Europe (Sberbank Europe AG) sa sjedištem u Beču, Republika Austrija, je bankovna grupa u 100%-tnom vlasništvu kompanije Sberbank of Russia. Grupacija Sberbank Europe je danas prisutna na ukupno 9 tržišta u zemljama srednje i istočne Europe (CEE): Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Ukrajini. Grupacija je na dan 31. prosinca 2013. upravljala mrežom od 277 poslovnica i imala 4.655 zaposlenih.
Banka je u 2012. godini dobila priznanje za „Banku godine“ prema izboru časopisa The Banker, dok je u 2013. godini proglašena najboljom bankom u regiji srednje i istočne Europe i u Rusiji u godišnjem izboru financijskog mjesečnika Euromoney.
Internet-stranica: www.sberbank.at
 
Sberbank of Russia je najveća ruska banka i jedna od vodećih svjetskih financijskih institucija. Na Sberbank otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta, a banka je ujedno i ključni kreditor nacionalne ekonomije te najveći depozitar u Rusiji. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Ruska središnja banka s 50% + 1 dionicom s pravom glasa. Ostale dionice banke u vlasništvu su domaćih i stranih malih dioničara. Sberbank ima više od 110 milijuna klijenata-fizičkih osoba i milijun korporativnih klijenata u 22 zemlje svijeta. Banka također upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji s više od 18.000 poslovnica, a međunarodne operacije uključuju Veliku Britaniju, SAD, zemlje ZND-a, srednju i istočnu Europu, Tursku te nekoliko drugih zemalja. 
Internet-stranica: www.sberbank.ru
 
Dodatne informacije: 
Nikolina Jerkin
Sberbank d.d.
Marketing i komunikacije
Tel. (01) 6393 – 417

 

Trebate pomoć?