Rejting-agencija Fitch potvrdila rejting-ocjenu Sberbank Europe AG od 'BBB-'

29.09.2014. Press portal

Rejting-agencija Fitch potvrdila rejting-ocjenu Sberbank Europe AG od 'BBB-'

Beč, 29. rujan 2014 - Agencija za kreditne rejtinge Fitch potvrdila je dugoročni kreditni rejting kompanije Sberbank Europe AG od 'BBB-' s negativnim izgledima („Long-term Issuer Default Rating BBB-/negative outlook“). Agencija Fitch kompaniju Sberbank Europe smatra ‘strateški važnom’ tvrtkom-kćeri ruske Sberbank of Russia (SBRF; kreditni rejting: BBB/negative/bbb). Sergej Gorkov, zamjenik predsjednika Uprave Sberbank, ovako je komentirao rejting-ocjenu: “Ovakva ocjena jasno pokazuje da poslovanje grupacije i dalje uživa povjerenje u Europi.”

Agencija Fitch prvi je put ocijenila kreditni rejting kompanije Sberbank Europe u 2013. godini, dodijelivši joj rejting-ocjenu 'BBB-' sa stabilnim izgledima.
“Zadovoljni smo što je Fitch potvrdio našu rejting-ocjenu iz prethodne godine, usprkos negativnim izgledima. Unazad godinu dana napravili smo značajan iskorak i uspjeli smo ostvariti pozitivan rezultat. Unatoč složenom geopolitičkom okruženju i dalje smo posvećeni našem cilju, a to je da u nadolazećim godinama postanemo jedna od vodećih banaka u CEE regiji”, izjavio je Mark Arnold, predsjednik Uprave (CEO) Sberbank Europe AG.

Kompanija Sberbank Europe AG s registriranim sjedištem u Republici Austriji i u kojoj ima važeću dozvolu za rad (bankovnu licencu), izuzeta je s popisa subjekata koji su predmet sankcija Europske unije i u skladu s tim ne postoje nikakva ograničenja u smislu njezinog pristupanja tržištima kapitala u Europskoj uniji.

Kontakt:
Dr. Doris Ladewig
Sberbank Europe AG
Direktorica odjela za Korporativne komunikacije
Tel.: +43 1 22732 3942, mob: +43 664 884 50 405

Sberbank d.d. je deveta banka po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu. Od 15. veljače 2012. godine članica je Sberbank grupe. Zahvaljujući međunarodnoj mreži, Banka klijentima pruža ne samo financijsku podršku u Hrvatskoj putem 33 poslovnice u 24 grada, već im pomaže i u njihovim naporima za uključivanje u poslove s inozemstvom.
Na dan 31. prosinca 2013. godine bilančna suma Banke iznosila je 9.262 mio kuna, dok je adekvatnost kapitala iznosila 20,7%, što ukazuje na visoku sigurnost i stabilnost banke.

Grupacija Sberbank Europe (Sberbank Europe AG) sa sjedištem u Beču, Republika Austrija, je bankovna grupa u 100%-tnom vlasništvu kompanije Sberbank of Russia. Grupacija Sberbank Europe je danas prisutna na ukupno 10 tržišta u Europi: Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Ukrajini. Grupacija je na dan 30. lipnja 2014. upravljala mrežom od 282 poslovnice i imala 4.962 zaposlena.

Internet-stranica: www.sberbank.at

Sberbank of Russia je najveća ruska banka i jedna od vodećih svjetskih financijskih institucija. Na Sberbank otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta, a banka je ujedno i ključni kreditor nacionalne ekonomije te najveći depozitar u Rusiji. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Ruska središnja banka s 50% + 1 dionicom s pravom glasa. Ostale dionice banke u vlasništvu su domaćih i stranih malih dioničara. Sberbank ima više od 110 milijuna klijenata-fizičkih osoba i milijun korporativnih klijenata u 22 zemlje svijeta. Banka također upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji s više od 18.000 poslovnica, a međunarodne operacije uključuju Veliku Britaniju, SAD, zemlje ZND-a, srednju i istočnu Europu, Tursku te nekoliko drugih zemalja.

Banka je u 2012. godini dobila priznanje za „Banku godine“ prema izboru časopisa The Banker, dok je u 2013. godini proglašena najboljom bankom u regiji srednje i istočne Europe i u Rusiji u godišnjem izboru financijskog mjesečnika Euromoney.

Internet-stranica: www.sberbank.ru

Nikolina Jerkin