Sberbank Europe imenovala Axela Hummela za novog predsjednika uprave

24.10.2014. Press portal

Sberbank Europe imenovala Axela Hummela za novog predsjednika uprave

Beč, 24. listopad 2014. – Sberbank Europe AG objavljuje imenovanje Axela Hummela za novog predsjednika Uprave nakon ostavke Marka Arnolda. Imenovanje stupa na snagu 22. listopada 2014., uz uvjet dobivanja prethodne suglasnosti regulatornog tijela.

Axel Hummel, dosadašnji predsjednik Uprave Sberbank Mađarske, nasljednik je Marka Arnolda koji je podnio ostavku na mjesto predsjednika Uprave društva Sberbank Europe AG nakon odluke da se vrati u Veliku Britaniju kako bi se posvetio novim profesionalnim izazovima.

Prije Sberbank Mađarske, u razdoblju od 2006. do 2012. godine, Axel Hummel bio je predsjednik Uprave Sberbank Srbije. Od 2004. do 2005. godine radio je u Rumunjskoj, najprije kao generalni direktor ProCredit Bank Romania, a zatim kao predsjednik Libra banke Romania. Axel Hummel radio je također za Commerzbank, KPMG i Citibank u Njemačkoj. Diplomirao je na sveučilištu u Bayreuthu, smjer bankarstvo, financijski i industrijski menadžment.

Sergej Gorkov, zamjenik predsjednika Uprave Sberbank Rusije, rekao je: "Sa svojim velikim međunarodnim iskustvom u bankovnoj industriji Axel će pomoći Sberbanci na njezinu putu ka uspjehu i u jačanju njezine pozicije na europskom tržištu. Nakon što je bio na čelu Sberbanke u Mađarskoj, njegov prelazak na poziciju predsjednika Uprave Sberbank Europe za Alexa je prirodan korak i veselimo se njegovom vodstvu. Nadzorni odbor Sberbank Europe zahvaljuje Marku Arnoldu na njegovoj ulozi u provedbi nove strategije i na značajnim promjenama u cijeloj Sberbank Europe, a mi mu želimo sve najbolje u njegovom privatnom i profesionalnom životu."

Uprava Sberbank Europe AG ima sedam članova: Axel Hummel (predsjednik (CEO) od 22.10.2014., uz uvjet dobivanja prethodne suglasnosti regulatornog tijela), András Hámori (član Uprave odgovoran za poslovanje s građanima), Markus Krause (CRO - član Uprave odgovoran za upravljanje rizicima), Christian Kubitschek (CFO - član Uprave odgovoran za Financije), Valentin Mihov (član Uprave odgovoran za Strategiju), David O'Mahony (CIO/COO - član Uprave odgovoran za Informatiku i Operacije) i Igor Strehl (član Uprave odgovoran za poslovanje s pravnim osobama).

Kontakt:
Dr. Doris Ladewig
Sberbank Europe AG
Direktorica odjela za Korporativne komunikacije
Tel.: +43 1 22732 3942, mob: +43 664 884 50 405

Sberbank d.d. je deveta banka po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu. Od 15. veljače 2012. godine članica je Sberbank grupe. Zahvaljujući međunarodnoj mreži, Banka klijentima pruža ne samo financijsku podršku u Hrvatskoj putem 33 poslovnice u 24 grada, već im pomaže i u njihovim naporima za uključivanje u poslove s inozemstvom.
Na dan 31. prosinca 2013. godine bilančna suma Banke iznosila je 9.262 mio kuna, dok je adekvatnost kapitala iznosila 20,7%, što ukazuje na visoku sigurnost i stabilnost banke.

Grupacija Sberbank Europe (Sberbank Europe AG) sa sjedištem u Beču, Republika Austrija, je bankovna grupa u 100%-tnom vlasništvu kompanije Sberbank of Russia. Grupacija Sberbank Europe je danas prisutna na ukupno 10 tržišta u Europi: Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Ukrajini. Grupacija je na dan 30. lipnja 2014. upravljala mrežom od 282 poslovnice i imala 4.962 zaposlena.

Internet-stranica: www.sberbank.at

Sberbank of Russia je najveća ruska banka i jedna od vodećih svjetskih financijskih institucija. Na Sberbank otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta, a banka je ujedno i ključni kreditor nacionalne ekonomije te najveći depozitar u Rusiji. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Ruska središnja banka s 50% + 1 dionicom s pravom glasa. Ostale dionice banke u vlasništvu su domaćih i stranih malih dioničara. Sberbank ima više od 110 milijuna klijenata-fizičkih osoba i milijun korporativnih klijenata u 22 zemlje svijeta. Banka također upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji s više od 18.000 poslovnica, a međunarodne operacije uključuju Veliku Britaniju, SAD, zemlje ZND-a, srednju i istočnu Europu, Tursku te nekoliko drugih zemalja.

Banka je u 2012. godini dobila priznanje za „Banku godine“ prema izboru časopisa The Banker, dok je u 2013. godini proglašena najboljom bankom u regiji srednje i istočne Europe i u Rusiji u godišnjem izboru financijskog mjesečnika Euromoney.

Internet-stranica: www.sberbank.ru

Nikolina Jerkin