Grupacija Sberbank Europe ostvarila pozitivan rezultat u 2014. godini

08.05.2015. Press portal

Grupacija Sberbank Europe ostvarila pozitivan rezultat u 2014. godini

Kompanija Sberbank Europe AG objavila je svoje godišnje konsolidirane financijske izvještaje za 2014. godinu u kojoj je zabilježila neto dobit od 3,4 milijuna eura

Grupacija Sberbank Europe iskazala je neto dobit od 3,4 milijuna eura za godinu završenu 31. prosinca 2014.

Neto krediti odobreni klijentima porasli su za 21% na ukupno 9.826 milijuna eura u odnosu na 8.115 milijuna eura u 2013. godini. Rast kreditnog portfelja bio je rezultat većeg volumena kredita odobrenih od strane lokalnih banaka i povećanja volumena u segmentu poslovanja s pravnim osobama u Austriji.

Depoziti klijenata porasli su za 1% na ukupno 6.817 milijuna eura u odnosu na 6.725 milijuna eura u 2013. godini.

Neto kamatna marža grupacije Sberbank Europe porasla je za 0,05% u odnosu na 2013. godinu i iznosila je 2,58%.

2014. godina bila je obilježena izazovnim političkim i ekonomskim okruženjem kao rezultat krize u Ukrajini. Kompanija Sberbank Europe AG i njezine podružnice u zemljama EU-a nisu bile predmetom sankcija EU-a, i sukladno tome bile izložene nikakvim ograničenjima u pristupanju tržištima kapitala u Europskoj uniji. U ožujku 2014. godine neke od najpoznatijih svjetskih banaka odobrile su kompaniji Sberbank Europe AG sindicirani kredit u iznosu od (protuvrijednosti) 350 milijuna eura. Taj će sindicirani kredit biti prije svega korišten za financiranje novih plasmana u segmentu poslovanja s korporativnim klijentima.

Još jedan izazov u 2014. godini bio je specifični tretman kredita u stranoj valuti u Mađarskoj koji je imao za posljedicu jednokratni gubitak u iznosu od 21 milijuna eura. S iznimkom Mađarske i Ukrajine sve su podružnice kompanije Sberbank Europe AG ostvarile pozitivan rezultat.

Axel Hummel, predsjednik Uprave kompanije Sberbank Europe, izjavio je: "Mi smo više nego sretni da smo postigli pozitivan rezultat u 2014. godini, i to unatoč vrlo izazovnom okruženju. Našim smo klijentima ponudili nove proizvode i usluge, konsolidirali smo svo naše stručno znanje u segmentu poslovanja s pravnim osobama u našoj središnjici u Beču, a uspješno smo pokrenuli i online-banku u Njemačkoj."

U 2014. godini stopa rasta aktive i tržišnog udjela u dijelu kreditnog poslovanja bile su iznad stopa rasta ukupnog tržišta, a glavni doprinos dale su banke iz Slovenije i Hrvatske.

Od studenog 2014. godine Sberbank Europe je pod nadzorom Europske središnje banke (ECB), jer je grupacija Sberbank klasificirana kao tzv. sistemski relevantna europska banka.

Budući smjerovi razvoja kompanije Sberbank Europe: Digitalno bankarstvo

"Naša je želja izgraditi modernu i profitabilnu bankovnu grupaciju u Europi koja će svoje poslovanje temeljiti na stabilnim vlastitim izvorima financiranja. To znači da ćemo postati digitalni, da ćemo optimizirati našu poslovnu mrežu, prebaciti dio poslovanja na tzv. udaljene kanale i našim klijentima osigurati jedinstvenu ponudu. Želimo oformiti dobro uravnoteženu depozitnu bazu i osigurati profitabilnost svih naših projekata i aktivnosti ", pojašnjava Axel Hummel.

Na temelju austrijske bankovne licence kompanija Sberbank Europe AG je u ljeto 2014. godine u Njemačkoj pokrenula Sberbank Direct. Ova će njemačka podružnica Sberbanke nastaviti doprinositi procesu diversifikacije izvora financiranja grupacije Sberbank Europe, nudeći depozitne proizvode s atraktivnim uvjetima: "Sberbank Direct je osnovana kao online-banka koja nudi online depozitne proizvode isključivo za klijente-fizičke osobe, i to putem izravnih prodajnih kanala. U skoroj budućnosti ćemo uvesti i dodatne proizvode, kao što su tekući računi i usluge obavljanja platnog prometa", najavljuje Hummel.

U narednim godinama mreža poslovnica u srednjoj i istočnoj Europi bit će nadopunjena nizom inovativnih digitalnih bankovnih rješenja. "Značajno ćemo unaprijediti našu digitalnu bankovnu ponudu, a mnogo ćemo uložiti u proces u kojem postajemo 'digitalni'. Prvi val digitalnog bankarstva zahvatit će Njemačku, Austriju i Češku", otkriva Hummel.

Najvažniji pokazatelji iz konsolidiranih rezultata kompanije Sberbank Europe za 2014. godinu (prema računovodstvenim standardima IFRS):

• neto dobit: 3,4 milijuna eura
  • povećanje neto kredita od 21% na ukupno 9.826 milijuna eura
  • NPL omjer: smanjen na 12,1% (u 2013. godini: 14,6%)
  • neto kamatna marža: nepromijenjena (2,58%)
  • CIR pokazatelj: poboljšanje u odnosu na 2013. godinu (2014.: 80,1%; 2013.: 84,7%)
  • omjer pokrivenosti NPL plasmana: smanjen na 39,8% (u 2013. godini: 40,3%)
  • povećanje depozita na ukupno 6.817 milijuna eura (u 2013.: 6.725 milijuna eura)
  • udio depozita klijenata u ukupnim izvorima financiranja: 57%
  • regulatorni kapital: u 2014. godini Tier 1 pokazatelj povećan je na 10,7% (u 2013. godini: 9,5%); stopa adekvatnosti kapitala (CAR) iznosila je 16,8% (u 2013.: 13,1%)

Kontakt:
Dr. Doris Ladewig
Direktorica odjela za Korporativne komunikacije

Sberbank Europe AG
Tel.: +43 1 22732 3942, mob: +43 664 884 50 405
doris.ladewig@sberbank.at

O grupaciji Sberbank Europe
Bankovna grupacija Sberbank Europe (Sberbank Europe AG) sa sjedištem u Beču nalazi se u 100%-tnom vlasništvu kompanije Sberbank Russia. Grupacija Sberbank Europe prisutna je u ukupno 9 zemalja srednje i istočne Europe (CEE): Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i u Ukrajini. Banka ukupno zapošljava 5.158 zaposlenika i ima 294 poslovnice (podaci na dan na 31.12.2014.).

Mrežne stranice: www.sberbank.at

O grupaciji Sberbank

Sberbank of Russia je najveća ruska banka i jedna od vodećih svjetskih financijskih institucija na koju otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankovnog tržišta. Sberbank of Russia je najveći kreditor ruskog gospodarstva i ujedno drži najveći dio svih ruskih depozita. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Središnja banka Ruske Federacije (Central Bank of the Russian Federation) s 50% + 1 dionicom s pravom glasa. Ostale dionice banke u rukama su domaćih i međunarodnih ulagača. Banka se u ukupno 22 zemlje svijeta brine za potrebe više od 135 milijuna klijenata (fizičkih osoba) i milijun klijenata-pravnih osoba, te upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji s gotovo 17.000 poslovnica. Globalno, banka je prisutna u Velikoj Britaniji, SAD-u, zemljama-članicama ZND-a (Zajednici nezavisnih država), u CEE regiji, Turskoj i u drugim državama. Banka posluje temeljem odobrenja za rad broj 1481 koje je izdala Bank of Russia.

Magazin The Banker dodijelio je 2012. godine Sberbanci nagradu za Najbolju banku godine (“Bank of the Year 2012”), dok je u godišnjem izboru uglednog britanskog financijskog mjesečnika Euromoney Sberbank 2013. godine proglašena najboljom bankom u regiji srednje i istočne Europe i u Rusiji (“Best Bank in CEE and Russia 2013”).

Mrežne stranice: www.sberbank.ru