Sberbank konverziju CHF kredita provodi u skladu sa zakonom

07.12.2015. Press portal

Sberbank konverziju CHF kredita provodi u skladu sa zakonom

Zagreb, 7. prosinca 2015. – Vezano uz konverziju CHF kredita i netočne informacije Udruge Franak o navodnim nepravilnostima u poslovanju Sberbank koje su se pojavile u javnosti, želimo naglasiti kako Sberbank u potpunosti i bez izuzetka posluje sukladno zakonima i pozitivnim propisima Republike Hrvatske te svim zahtjevima regulatora.

Temeljem zahtjeva Hrvatske narodne banke, Sberbank je iz nacrta ugovora o konverziji odmah uklonila ugovorne odredbe o posljedicama eventualnog ukidanja Zakona o potrošačkom kreditiranju od strane Ustavnog suda, kao i ostale ugovorne odredbe na koje se odnosio zahtjev HNB-a. Novi, izmijenjeni ugovori šalju se klijentima preporučenom poštom i stići će im u najkraćem mogućem roku. O tome su već obaviješteni i Hrvatska narodna banka i klijenti, putem službenih web stranica te u izravnim kontaktima.

Također,  Sberbank nije tražila niti traži dodatne instrumente osiguranja, niti uvjetuje prihvat konverzije jednokratnom uplatom utvrđenog manjka. Za iznos manje uplaćenih sredstava postoji mogućnost uvećanja glavnice kredita ili nenamjenskog kredita te se otplata dogovara sporazumno, sukladno mogućnostima klijenta. Valja naglasiti i da prihvat konverzije ne uvjetujemo odricanjem budućih prigovora dužnika na izračune koji su primijenjeni u konverziji, kao i to da su svi otkazani krediti u našem portfelju još kod otkaza konvertirani u kunske kredite.

Što se tiče načina provođenja konverzije vezano uz visinu kamatnih stopa, kupovni i prodajni tečaj i slično, Sberbank je također postupila u skladu sa zakonom te su primijenjeni uvjeti koje je banka odobravala kod usporedivih kredita u eurima u trenutku sklapanja ugovora. Regularnost naših izračuna i primijenjenih kamatnih stopa i tečaja bez rezerve su potvrdili i ovlašteni revizori.

Iako Udruga Franak, moguće baratajući starim i nepotpunim informacijama tvrdi drugačije, sve su ovo činjenice koje klijenti Sberbank mogu provjeriti uvidom u službene informacije objavljene na web stranicama banke ili dolaskom u poslovnicu.
Dodatno, skrećemo pozornost na činjenicu da je u kolektivnom sporu koji je pokrenula udruga Potrošač̌ - Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača protiv osam banka u Hrvatskoj, Sberbank jedina banka za koju je pravomoćnom sudskom odlukom utvrđeno da nije povrijedila kolektivne interese i prava potrošača, nije zaključivala nejasne i nepotpune ugovore o kreditima, nije koristila nedopuštene ugovorne odredbe te su svi tužbeni zahtjevi u cijelosti odbijeni.
Sberbank s jasnim i transparentnim poslovanjem u skladu sa zakonom nastavlja i dalje.
„Zakon temeljem kojeg provodimo konverziju CHF kredita, nažalost, na više je mjesta nejasan i nedorečen i zbog tih je manjkavosti praksa konverzije očito različita od banke do banke. Smatramo da smo neopravdano izdvojeni od strane Udruge Franak kao netko tko prednjači u nepravilnostima, jer cijeli niz navodnih nepravilnosti koje nam pripisuju nisu naša praksa i to se da jednostavno provjeriti. U Sberbanci zaista činimo sve da konverziju CHF kredita provedemo u skladu sa zakonom i zahtjevima regulatora. Čvrsto vjerujemo kako i u ovome slučaju poslujemo u potpunosti prema slovu zakona, jer smo tražili i mišljenja vanjskih eksperata. Zato prozivke Udruge Franak smatramo neutemeljenim.“, rekla je Andrea Kovacs Woehry, predsjednica Uprave Sberbank.

# # #

Sberbank d.d. je deveta banka po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu. Od 15. veljače 2012. godine članica je Sberbank grupe. Zahvaljujući međunarodnoj mreži, Banka klijentima pruža, ne samo financijsku podršku u Hrvatskoj putem 31 poslovnice u 22 grada, već im pomaže i u njihovim naporima za uključivanje u poslove s inozemstvom.
Na dan 30. lipnja 2015. godine, bilančna suma Banke iznosila je 10.489.645 tisuća kuna, dok je adekvatnost kapitala iznosila 19,12%, što ukazuje na visoku sigurnost i stabilnost banke.

Grupacija Sberbank Europe (Sberbank Europe AG) sa sjedištem u Beču, Republika Austrija, je bankovna grupa u 100%-tnom vlasništvu kompanije Sberbank of Russia. Grupacija. Sberbank Europe je danas prisutna na ukupno 10 tržišta u srednjoj i istočnoj Europi: Austriji, Bosni i Hercegovini (Sarajevu i Banja Luci), Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Ukrajini. Grupacija je na dan 30. lipnja 2015. upravljala mrežom od 288 poslovnica i imala oko 5.000 zaposlenih u CEE regiji.

Internet-stranica: www.sberbank.at

Sberbank of Russia najveća je ruska banka i jedna od vodećih financijskih institucija u svijetu. Sberbank drži gotovo trećinu ukupne aktive svih ruskih banaka i najveći je kreditor ruskog gospodarstva i ujedno drži najveći dio svih ruskih depozita. Osnivač i većinski vlasnik Banke je Središnja banka Ruske Federacije s 50% dionica + 1 dionicom s pravom glasa, dok je preostalih 50% dionica Banke u vlasništvu domaćih i stranih malih dioničara.
Sberbank također upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji s gotovo 17.000 poslovnica, a međunarodne operacije uključuju Veliku Britaniju, SAD, zemlje ZND-a, srednju i istočnu Europu, Tursku te nekoliko drugih zemalja. Sberbank ima više od 135 milijuna klijenata-fizičkih osoba i milijun korporativnih klijenata u 22 zemlje svijeta. Banka posluje temeljem odobrenja za rad broj 1481 koje je izdala Bank of Russia.

Sberbank je u 2012. godini dobila priznanje za „Banku godine“ prema izboru časopisa The Banker, dok je u 2013. godini proglašena najboljom bankom u regiji srednje i istočne Europe i u Rusiji u godišnjem izboru financijskog mjesečnika Euromoney.

Internet-stranica: www.sberbank.ru

Nikolina Jerkin