Sberbank priznaje status klijenta u konverziji CHF kredita, slijede novi izračuni konverzije

11.12.2015. Press portal

Zagreb, 11. prosinca 2015.

Zbog neravnopravnog položaja u koji su, bez obzira na dosljedno tumačenje zakona u dosadašnjem procesu konverzije, dovedeni klijenti Sberbank, banka je klijentima odlučila priznati pogodnosti.  Izrada novih izračuna je u tijeku, te će detaljnije informacije biti dostupne na službenim stranicama i u poslovnicama banke slijedeći tjedan.

Svim klijentima će preporučenom poštom biti poslana obavijest o ovim promjenama, a zatim i novi izračuni. Novi rok za konverziju od 30 dana počet će teći po dostavi novih izračuna, ali će banka prihvatiti i ranije poslane izjave o prihvatu izračuna konverzije te provesti obračune i konverziju po modelu koji je za klijenta povoljniji.

Klijenti koji su već potpisali prihvat konverzije ne moraju to učiniti ponovo. Pri potpisu aneksa, biti će primijenjeni uvjeti iz novog obračuna.

„Iako i dalje čvrsto vjerujemo kako je naše poslovanje u potpunosti u skladu sa zakonom, te potvrđeno pozitivnim mišljenjem vanjskih eksperata, odlučili smo u korist klijenata. Zakon temeljem kojeg provodimo konverziju CHF kredita, nažalost, na više je mjesta nejasan i zbog tih je manjkavosti praksa konverzije među bankama različita. Naši su nam klijenti itekako važni, čuli smo njihove prigovore te ćemo im povrh onoga što zakon traži dodatno priznati status klijenta i druge pogodnosti koje su imali u trenutku odobravanja kredita. Novi obračuni biti će u potpunosti na trošak Banke.“ rekla je Andrea Kovacs Woehry, predsjednica Uprave Sberbank.

# # #

Sberbank d.d. je deveta banka po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu. Od 15. veljače 2012. godine članica je Sberbank grupe. Zahvaljujući međunarodnoj mreži, Banka klijentima pruža, ne samo financijsku podršku u Hrvatskoj putem 31 poslovnice u 22 grada, već im pomaže i u njihovim naporima za uključivanje u poslove s inozemstvom.
Na dan 30. lipnja 2015. godine, bilančna suma Banke iznosila je 10.489.645 tisuća kuna, dok je adekvatnost kapitala iznosila 19,12%, što ukazuje na visoku sigurnost i stabilnost banke.

Grupacija Sberbank Europe (Sberbank Europe AG) sa sjedištem u Beču, Republika Austrija, je bankovna grupa u 100%-tnom vlasništvu kompanije Sberbank of Russia. Grupacija. Sberbank Europe je danas prisutna na ukupno 10 tržišta u srednjoj i istočnoj Europi: Austriji, Bosni i Hercegovini (Sarajevu i Banja Luci), Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Ukrajini. Grupacija je na dan 30. lipnja 2015. upravljala mrežom od 288 poslovnica i imala oko 5.000 zaposlenih u CEE regiji.

Internet-stranica: www.sberbank.at

Sberbank of Russia najveća je ruska banka i jedna od vodećih financijskih institucija u svijetu. Sberbank drži gotovo trećinu ukupne aktive svih ruskih banaka i najveći je kreditor ruskog gospodarstva i ujedno drži najveći dio svih ruskih depozita. Osnivač i većinski vlasnik Banke je Središnja banka Ruske Federacije s 50% dionica + 1 dionicom s pravom glasa, dok je preostalih 50% dionica Banke u vlasništvu domaćih i stranih malih dioničara.
Sberbank također upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji s gotovo 17.000 poslovnica, a međunarodne operacije uključuju Veliku Britaniju, SAD, zemlje ZND-a, srednju i istočnu Europu, Tursku te nekoliko drugih zemalja. Sberbank ima više od 135 milijuna klijenata-fizičkih osoba i milijun korporativnih klijenata u 22 zemlje svijeta. Banka posluje temeljem odobrenja za rad broj 1481 koje je izdala Bank of Russia.

Sberbank je u 2012. godini dobila priznanje za „Banku godine“ prema izboru časopisa The Banker, dok je u 2013. godini proglašena najboljom bankom u regiji srednje i istočne Europe i u Rusiji u godišnjem izboru financijskog mjesečnika Euromoney.

Internet-stranica: www.sberbank.ru