Gerhard Randa imenovan novim predsjednikom Uprave Sberbank Europe

30.06.2016. Press portal

Gerhard Randa imenovan novim predsjednikom Uprave Sberbank Europe

Gerhard Randa imenovan je novim predsjednikom Uprave (CEO) Sberbank Europe AG od 01. srpnja 2016.

Gerhard Randa radi u bankarstvu od 1962. godine. Od 1966. radio je kao viši menadžer u nekoliko europskih banaka. Od 1995. do 2003. godine bio je izvršni direktor Bank Austria. Gerhard Randa diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Beču. Od ožujka 2012. godine bio je član Nadzornog odbora Sberbank Europe, a nakon akvizicije grupacije Volksbank International (VBI) od strane Sberbank of Russia.

"Osobno sam uvjeren da će naše poslovanje u Europi svakako imati koristi od velikog iskustva i znanja gospodina Rande", rekao je Lev Khasis, prvi zamjenik predsjednika Izvršnog odbora Sberbanke. "Čestitam mu na njegovoj novoj ulozi i želim mu uspjeh, entuzijazam i puno zanimljivih projekata u budućnosti."

Svetlana Sagaydak, zamjenica predsjednika Nadzornog odbora Sberbank Europe i zamjenica predsjednika Izvršnog odbora Sberbank Rusije, je izjavila: "Gerhard Randa je top menadžer s više od 40 godina upravljačkog iskustva u europskoj bankarskoj industriji. Njegovo znanje i ogromno iskustvo pomoći će razvoju Sberbank Europe AG."

Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču prisutna je na ukupno 10 tržišta u CEE regiji: Austriji, Bosni i Hercegovini (Sarajevo i Banja Luka), Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i u Ukrajini. Grupacija upravlja mrežom od 280 poslovnica i ima 5.079 zaposlenih koji se brinu za potrebe više od 714.000 klijenata. Sa više od 135 milijuna klijenata-fizičkih osoba i milijun korporativnih klijenata grupacija Sberbank je jedna od najvećih, najstabilnijih i najdinamičnijih bankovnih grupacija u svijetu. Sberbank Europa time predstavlja snažnog i pouzdanog partnera za fizičke i pravne osobe u srednjoj i istočnoj Europi, kao i za poduzeća koja posluju u Rusiji.

Uprava Sberbank Europe AG sastoji se od pet članova:

• Gerhard Randa (predsjednik Uprave (CEO) od 1. srpnja 2016.)
  • Arndt Röchling (CFO od 1. lipnja 2016.)
  • Valentin Mihov (CIO/COO)
  • Alexey Bogatov (CRO)
  • Igor Strehl (član Uprave odgovoran za poslovanje s pravnim osobama)

Kontakt:

Linda Michalech
Direktorica odjela za Korporativne komunikacije
Sberbank Europe AG
Tel.: +43 1 22732 1300, Mobitel: +43 664 8891 3662
linda.michalech@sberbank.at

O grupaciji Sberbank

Sberbank of Russia je najveća ruska banka i jedna od vodećih svjetskih financijskih institucija. Na Sberbank otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta, a banka je ujedno i ključni kreditor nacionalne ekonomije te najveći depozitar u Rusiji. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Ruska središnja banka s 50% + 1 dionicom s pravom glasa. Ostale dionice banke u vlasništvu su domaćih i stranih ulagača. Sberbank ima više od 135 milijuna klijenata-fizičkih osoba i milijun korporativnih klijenata u 22 zemlje svijeta. Banka također upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji s gotovo 17.000 poslovnica, a međunarodne operacije uključuju Veliku Britaniju, SAD, zemlje ZND-a, srednju i istočnu Europu, Tursku te nekoliko drugih zemalja. Banka posluje temeljem odobrenja za rad broj 1481 koje je izdala Ruska središnja banka.

Banka je u 2014. godini dobila priznanje za „Banku godine“ (“Best Bank in CEE 2014”) prema izboru časopisa The Banker, dok je u 2015. godini dobila priznanje “Best Information Security Initiatives in CEE 2015” časopisa Global Finance.

Službena mrežna stranica: www.sberbank.ru

Sberbank d.d. je deveta banka po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu. Od 15. veljače 2012. godine članica je Sberbank grupe. Zahvaljujući međunarodnoj mreži, Banka klijentima pruža, ne samo financijsku podršku u Hrvatskoj putem 31 poslovnice u 22 grada, već im pomaže i u njihovim naporima za uključivanje u poslove s inozemstvom.

Na dan 31. prosinca 2015. godine, bilančna suma Banke iznosila je 9.734.661 tisuća kuna, dok je adekvatnost kapitala iznosila 17,3%, što ukazuje na visoku sigurnost i stabilnost banke.

Službena mrežna stranica: www.sberbank.hr