Sberbank Europe finalizirala prodaju Sberbank Slovačke

29.07.2016. Press portal

Sberbank Europe finalizirala prodaju Sberbank Slovačke

U Beču, 29. srpnja 2016.

Nakon zaključivanja ugovora 17. prosinca 2015. godine Sberbank Europe AG je sada finalizirala prodaju svog 99,5%-tnog udjela u svojoj slovačkoj podružnici Sberbank Slovensko, a.s. kompaniji Penta Investments. U prosincu 2015. godine Sberbank Slovensko upravljala je imovinom od ukupno 1,8 milijardi eura i imala je više od 110.000 aktivnih klijenata.

Lev Khasis, prvi zamjenik predsjednika Izvršnog odbora Sberbank: "Odluka da se proda Sberbank Slovensko je u skladu sa strateškom revizijom tržišta na kojima Sberbank Europe posluje. Sberbank Europe nastavlja sa razvojem svojih digitalnih proizvoda i usluga, uz istovremeno fokusiranje na poslovne aktivnosti na svojim glavnim tržištima. "

Kompanija Binder Groesswang nastupala je kao pravni savjetnik za Sberbank Europe AG u okviru ove transakcije.

O grupaciji Penta Penta je srednjoeuropska investicijska grupacija osnovana 1994. godine specijalizirana za ulaganja u dugoročne projekte. Kompanija ponajprije ulaže u segmentu zdravstva, financijskih usluga, proizvodnje, maloprodaje i poslovanja s nekretninama. Penta u svom portfelju ima dvije slovačke banke - Primabanku Slovensko i Privatbanku. Grupacija upravlja tzv. evergreen fondom svojih partnera koji su jedini dioničari tvrtke. Kompanije u portfelju Pente zapošljavaju više od 37.000 osoba, s imovinom vrijednom 7 milijardi eura (podaci za 2015. godinu). Penta posluje u više od 10 europskih zemalja i ima urede u Pragu, Bratislavi, Varšavi i Münchenu.

Kontakt:

Linda Michalech Direktorica odjela za Korporativne komunikacije Sberbank Europe AG Tel.: +43 1 22732 1300, Mobitel: +43 664 8891 3662 linda.michalech@sberbank.at

O grupaciji Sberbank Europe Grupacija Sberbank Europe (Sberbank Europe AG) sa sjedištem u Beču, Republika Austrija, je bankovna grupa u 100%-tnom vlasništvu kompanije Sberbank of Russia. Grupacija Sberbank Europe je danas prisutna na ukupno 9 tržišta u srednjoj i istočnoj Europi: Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji i Ukrajini. Od prvog kvartala 2016. godine, grupacija ima više od 4.300 zaposlenih, upravlja mrežom od 232 poslovnice i ima oko 632.000 klijenata u CEE regiji.

Mrežne stranice: www.sberbank.at

O grupaciji Sberbank Sberbank of Russia je najveća ruska banka i jedna od vodećih svjetskih financijskih institucija. Na Sberbank otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta, a banka je ujedno i ključni kreditor nacionalne ekonomije te najveći depozitar u Rusiji. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Ruska središnja banka s 50% + 1 dionicom s pravom glasa. Ostale dionice banke u vlasništvu su domaćih i stranih ulagača. Sberbank ima više od 135 milijuna klijenata-fizičkih osoba i milijun korporativnih klijenata u 22 zemlje svijeta. Banka također upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji s gotovo 17.000 poslovnica, a međunarodne operacije uključuju Veliku Britaniju, SAD, zemlje ZND-a, srednju i istočnu Europu, Tursku te nekoliko drugih zemalja. Banka posluje temeljem odobrenja za rad broj 1481 koje je izdala Ruska središnja banka.

Banka je u 2014. godini dobila priznanje za „Banku godine“ (“Best Bank in CEE 2014”) prema izboru časopisa The Banker, dok je u 2015. godini dobila priznanje “Best Information Security Initiatives in CEE 2015” časopisa Global Finance.

Mrežne stranice: www.sberbank.ru