Najavljene promjene u Upravi Sberbank d.d.

06.10.2016. Press portal

Najavljene promjene u Upravi Sberbank d.d.

Zagreb, 06. listopada 2016.

Mario Henjak, član Uprave Sberbank d.d. za pravne osobe i financijska tržišta, imenovan je od strane Nadzornog odbora novim predsjednikom Uprave Sberbank d.d. Dosadašnja predsjednica Uprave Andrea Kovacs-Woehry preuzet će dužnost starije savjetnice predsjednika Uprave u središnjici Sberbank Europe u Beču. Kao iznimna stručnjakinja za bankarstvo i tržišta u CEE regiji, Andrea će značajno doprinijeti upravljanju poslovanja s građanima grupacije te strateškom upravljanju.

Uprava Sberbank d.d. dodatno će biti osnažena još dvojicom novih članova. Holger Peter Stupar, prethodno direktor Sektora upravljanja kreditnim i strateškim rizicima u Erste Bank Srbija, imenovan je od strane Nadzornog odbora članom Uprave za upravljanje rizicima Sberbank d.d. Csaba Soós, prethodno član Uprave Sberbank Slovačka, trebao bi postati novi član Uprave za poslovanje s građanima Sberbank d.d.

Za sve promjene u Upravi potrebne su prethodne suglasnosti Hrvatske narodne banke.

Mario Henjak je poziciju člana Uprave odgovornog za poslovanje s pravnim osobama odnosno korporativnim klijentima Sberbank d.d. preuzeo prije tri godine. U Sberbank je došao iz Banke Koper Slovenija, članice Intesa Sanpaolo grupe, gdje je od 2010. godine bio član Uprave zadužen za poslovnu mrežu - poslovanje s građanima, obrtnicima te malim i srednjim poduzećima. Četiri godine prije bio je član Uprave za poslovanje s malim i srednjim poduzetnicima u PBZ-u, članici Intesa Sanpaolo grupe. Mario je magistar ekonomskih znanosti, a završio je i International Executive Program INSEAD-a.

Holger Peter Stupar u Sberbank d.d. dolazi nakon 19 godina rada u grupaciji Erste Bank. Tijekom karijere u Ersteu radio je u Austriji, Češkoj, Hrvatskoj i Srbiji. Holger je bio na različitim upravljačkim i nadzornim pozicijama u području poslovanja s pravnim osobama i upravljanju rizicima. Do nedavno je bio direktor Sektora upravljanja kreditnim i strateškim rizicima te je bio zadužen za restrukturiranje i naplatu spornih potraživanja u Erste banci u Srbiji. Holger je diplomirani ekonomist Sveučilišta u Beču te ima MBA diplomu Carlson School of Management iz SAD-a.

Csaba Soós dolazi u Sberbank 2014. godine, kada je imenovan članom Uprave za poslovanje s građanima u Sberbank Slovačka. Prije toga Csaba je radio u ruskoj GE Money Bank kao direktor prodaje te kao član Uprave Raiffeisen Bank u Mađarskoj zadužen za poslovanje s građanima, osobno bankarstvo te male i srednje poduzetnike. Csaba je diplomirani ekonomist sa završenim magisterijem prava i MBA diplomom Manchester Business School.

 

Sberbank d.d. je deveta banka po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu. Od 15. veljače 2012. godine članica je Sberbank grupe. Zahvaljujući međunarodnoj mreži, Banka klijentima pruža, ne samo financijsku podršku u Hrvatskoj putem 31 poslovnice u 22 grada, već im pomaže i u njihovim naporima za uključivanje u poslove s inozemstvom.

 Na dan 31. prosinca 2015. godine, bilančna suma Banke iznosila je 9.734.661 tisuća kuna, dok je adekvatnost kapitala iznosila 17,3%, što ukazuje na visoku sigurnost i stabilnost banke.

 Službena mrežna stranica: www.sberbank.hr

 

Grupacija Sberbank Europe (Sberbank Europe AG) sa sjedištem u Beču, Republika Austrija, je bankovna grupa u 100%-tnom vlasništvu kompanije Sberbank of Russia. Grupacija Sberbank Europe je danas prisutna na ukupno 9 tržišta u srednjoj i istočnoj Europi: Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji i Ukrajini. Od prvog kvartala 2016. godine, grupacija ima više od 4.300 zaposlenih, upravlja mrežom od 232 poslovnice i ima oko 632.000 klijenata u CEE regiji.

 Internet-stranica: www.sberbank.at

 

 Sberbank of Russia je najveća ruska banka i jedna od vodećih svjetskih financijskih institucija. Na Sberbank otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta, a banka je ujedno i ključni kreditor nacionalne ekonomije te najveći depozitar u Rusiji. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Ruska središnja banka s 50% + 1 dionicom s pravom glasa. Ostale dionice banke u vlasništvu su domaćih i stranih ulagača.

Sberbank ima više od 135 milijuna klijenata-fizičkih osoba i milijun korporativnih klijenata u 22 zemlje svijeta. Banka također upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji s gotovo 17.000 poslovnica, a međunarodne operacije uključuju Veliku Britaniju, SAD, zemlje ZND-a, srednju i istočnu Europu, Tursku te nekoliko drugih zemalja. Banka posluje temeljem odobrenja za rad broj 1481 koje je izdala Ruska središnja banka.

 Banka je u 2014. godini dobila priznanje za „Banku godine“ (“Best Bank in CEE 2014”) prema izboru časopisa The Banker, dok je u 2015. godini dobila priznanje “Best Information Security Initiatives in CEE 2015” časopisa Global Finance.

 Službena mrežna stranica: www.sberbank.ru

   

 

Dodatne informacije:

Sberbank d.d.

Nikolina Jerkin

Marketing i komunikacije

Tel. +385 (1) 4801 859

nikolina.jerkin@sberbank.hr

 

Trebate pomoć?