Sberbank Grupa iskazala neto dobit od 6,5 milijardi eura za prvih 6 mjeseci 2019. godine

07.08.2019. Press portal

Sberbank Grupa je objavila privremeni skraćeni financijski izvještaj za prvih šest mjeseci 2019. godine (podaci na dan 30. lipnja 2019. godine).
Za reviziju rezultata odgovorna je revizorska kuća AO PricewaterhouseCoopers Audit. Podaci ne uključuju rezultate poslovanja Denizbank A.S. (osim ako nije drugačije navedeno).

Alexander Morozov, zamjenik predsjednika Upravnog odbora i CFO, tom je prigodom izjavio:
„Daljnje širenje poslovanja u segmentu stanovništva, fokusiranje na kreditiranje SME klijenata, povećanje učinkovitosti potaknuto optimizacijom procesa i održivim rastom broja digitalnih korisnika osigurali su povrat na kapital (RoE) od 23,9% u prvoj polovici 2019. godine, što predstavlja snažnu osnovu za realizaciju ciljane razine povrata na kapital na razini cjelokupne 2019. godine“.

Najvažniji pokazatelji za 2Q 2019:

· neto dobit Grupe za 2Q 2019 iznosi 250,3 milijardi RUB (3,5 milijardi EUR), što predstavlja povećanje od 16,3% u odnosu na 2Q 2018,
odnosno 476,9 milijardi RUB (6,5 milijardi EUR) za 6M2019 (+11,6% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje);
· zarada Grupe po redovnoj dionici (Earnings per ordinary share - EPS) iznosila je 10,70 RUB po dionici, što predstavlja povećanje od 17,2% u usporedbi sa 2Q 2018;
· povrat na kapital (RoE) na razini godine iznosi 24,9%, dok povrat na imovinu (ROA) grupe na razini godine iznosi 3.4%;
· ukupni krediti odobreni građanima porasli su u 2Q 2019 za 4,2% na više od 7 bilijuna RUB, odn. ​​više od 35% ukupnog kreditnog portfelja;
· depoziti klijenata povećani su za 2,0%, i dosegli su 21 bilijuna RUB;
· kombinirani trošak rizika (Cost of Risk - CoR) dosegnuo je 14 bp, što uključuje učinak otpuštanja rezervacija kao dio završetka procesa restrukturiranja duga kompanije Agrokor;
· kvaliteta kreditnog portfelja Grupe poboljšana je: udio kredita u Fazi 3 (Stage 3) i POCI kreditnih plasmana (purchased or originated credit-impaired financial assets - kupljena ili stvorena financijska imovina umanjena za kreditne gubitke) iznosio je 7,8%, što predstavlja smanjenje od 0,1 postotnih bodova u odnosu na 1Q 2019.