Podignut kreditni rejting Sberbank Europe

22.08.2019. Press portal

Fitch agencija za dodjelu kreditnog rejtinga podigla je rejting Sberbank Europe za dugoročno zaduživanje u investicijsku kategoriju "BBB-"

Međunarodna agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Fitch objavila je kako je podigla Long-Term Issuer Default (IDR) rejting Sberbank Europe na "BBB-" s "BB+".
Također, standalone Viability (VR) rejting Sberbank Europe podignut je na razinu "bb-" s prijašnje razine "b+".

Glavni pokretači za podizanje standalone Viability rejtinga Sberbank Europe su poboljšana kvaliteta imovine, stabilna razina kapitala, veći stupanj samofinanciranja, kao i povećanje dobiti. Povećanje Long-Term Issuer Default rejtinga Sberbank Europe rezultat je povećanja rejtinga matične kompanije Sberbank of Russia (BBB/Stabilni izgledi; bbb-/RWP), te očekivane podrške matične kompanije u slučaju potrebe.

Rejting agencija Fitch time je pozitivnom ocijenila revidiranu poslovnu strategiju Sberbank Europe koja se sada fokusira na segmente poslovanja s građanima te malim i srednjim poduzetnicima (SME), uz istovremeno smanjenje izloženosti koncentracijskom riziku.

Sonja Sarközi, Predsjednica Uprave (CEO) Sberbank Europe, tom je prigodom komentirala: “Naše intenzivne aktivnosti u segmentima poslovanja s građanima te malim i srednjim poduzetnicima (SME), kao i naše prekogranične aktivnosti u segmentu poslovanja s pravnim osobama predstavljaju temelje uspjeha naše bankovne grupe.”