Global Finance drugu godinu zaredom proglasio Sberbank najinovativnijom bankom u srednjoj i istočnoj Europi

13.05.2020. Press portal

Sberbank je drugu godinu zaredom proglašena najinovativnijom bankom u srednjoj i istočnoj Europi, prema specijaliziranom časopisu Global Finance. Sučelje Sberbank bankomata temeljeno na umjetnoj inteligenciji (AI) također je dobilo posebno priznanje.

Sberbank je prepoznata kao najinovativnija banka nakon što je razmotreno 16 visokotehnoloških projekata za građane i korporativne klijente koji su implementirani u poslovnicama banke, a uključuju:

• Sučelje bankomata Sberbank temeljeno na umjetnoj inteligenciji (AI)
  • Hibridni proizvod: prihvaćanje platnih transakcija putem poslovnih partnera
  • Platformu za plaćanje režija (BRIS)
  • Personalizaciju aplikacije Sberbank Online temeljeno na umjetnoj inteligenciji (AI)
  • Emocionalni dizajn aplikacije Sberbank Online
  • Sberbank ID: prijava putem QR koda ili PUSH obavijesti za više od 50 usluga koje su dio ekosustava Sberbank i njegovih partnera
  • Pretplatu kao model plaćanja za partnerske usluge u okviru aplikacije Sberbank Business Online
  • FinTech API rješenje kao platformu za izravnu integraciju partnerskih usluga, plaćanja računa i obračunskih sustava klijenata s Bankom
  • Proširenu paletu proizvoda za poslovanje na financijskim tržištima u sklopu aplikacije Sberbank Business Online
  • Intelektualni okvir za poslovanje s Potencijalima
  • Algoritamske naloge u sustavu e-trgovine Sberbank Markets
  • Inteligentni Chatbot u sustavu e-trgovine Sberbank Markets
  • Sveobuhvatno rješenje za poslovanje s velikim iznosima gotovog novca
  • Udaljeno otvaranje računa za obrtnike
  • Inovativne usluge u sustavu plaćanja korporativnih klijenata

Prema riječima Josepha Giarraputa, izdavača časopisa Global Finance, unazad šest mjeseci posebno je došlo do izražaja koliko je važno biti sposoban prilagoditi se, te su se pokazale naznake beskontaktne budućnosti. Giarraputa je uvjeren da će novi načini promišljanja biti ključan za razvoj uspješnih poslovnih modela.

Herman Gref, Predsjednik Uprave (CEO) i Predsjednik Izvršnog odbora Sberbank je izjavio:

„Sada se nalazimo u vremenima rastuće tehnološke povezanosti, a za tvrtke koje slijede ovaj trend, poslovi se povećavaju. Među najvećim tvrtkama na svijetu ne postoji niti jedna tradicionalna tvrtka ili kompanija koja se bavi isključivo proizvodnjom robe. Tehnologija se može primijeniti svugdje i ona sve mijenja. Sberbank tržištu predstavlja inovativna rješenja kojima nastoji predvidjeti očekivanja klijenata i pružiti najbolje usluge".

Nagrade za najbolje inovatore osmi su put dodijeljene kompanijama koje uspješno pronalaze nove putove razvoja i koje osmišljavaju jedinstvene bankovne proizvode. Žiri časopisa Global Finance takve je kompanije odabrao među financijskim kompanijama iz Afrike, azijsko-pacifičke regije, Europe, Latinske Amerike, Bliskog istoka i Sjeverne Amerike.

Global Finance jedan je od najstarijih i najcjenjenijih međunarodnih financijskih i bankarskih časopisa. Njegovi stručnjaci analiziraju poslovanje financijskih institucija širom svijeta, i prepoznaju najbolje među njima, kako s aspekta njihovih ukupnih usluga, tako i u pogledu određenih metrika odnosno pokazatelja. Nagrade koje dodjeljuje časopis Global Finance predstavljaju pouzdan standard izvrsnosti za globalnu financijsku zajednicu. Unazad nekoliko godina, Sberbank je prepoznata kao najbolja banka u mnogim kategorijama.