Sberbank dobitnik priznanja za najbolju banku u srednjoj i istočnoj Europi za inovacije u digitalnom bankarstvu

07.08.2020. Press portal

Sberbank dobitnik priznanja za najbolju banku u srednjoj i istočnoj Europi za inovacije u digitalnom bankarstvu

Sberbank je dobitnik priznanja za najbolju banku u srednjoj i istočnoj Europi za inovacije u digitalnom bankarstvu, prema ocjeni britanskog magazina The Banker, člana grupacije Financial Times. Banka je osvojila nagradu Najbolja banka u srednjoj i istočnoj Europi za inovacije u digitalnom bankarstvu, u kategoriji Inovacija u digitalnom bankarstvu u 2020. godini. Banka je ovu prestižnu nagradu dobila za svoja tri projekta: biometrijske skenere na bankomatima, platformu za naplatu komunalnih usluga BRIS i algoritamske naloge u sustavu e-trgovine Sberbank Markets.

Sberbank aktivno uvodi biometrijske skenere na svoje bankomate. Riječ je o tehnologiji koja omogućuje klijentima da koriste samoposlužne uređaje za plaćanje i prijenos novca, kao i podizanje i polaganje gotovine bez upotrebe kartice, pametnog telefona ili bilo kojeg dokumenta. Sberbank je postala prva kreditna institucija u Rusiji koja je uvela takvo rješenje na svojim bankomatima. Klijenti opciju korištenja biometrijskih podataka mogu aktivirati na jednostavan način putem aplikacije Sberbank Online, bankomata ili u poslovnici banke, a zatim odabrati opciju Biometrijska usluga i slijediti relevantne upute. Algoritam nije moguće prevariti korištenjem prekomjerne količine šminke ili upotrebom fotografije.

Platforma za naplatu komunalnih usluga BRIS omogućuje klijentima obračun troškova za plaćanje režija, izradu računa za kupce/korisnike usluga, uključujući račune u elektroničkom obliku, automatizaciju procesa obrade plaćanja i daljnji postupak obračuna i naplate s dobavljačima. Uz inovacije u poslovnim procesima, platforma BRIS omogućuje komunalnim društvima optimizaciju troškova informatičkih usluga i infrastrukture zahvaljujući tehnologiji utemeljenoj u oblaku (SaaS), čime se postupak plaćanja ubrzava, a povećava se i transparentnost komunikacije između fizičkih osoba - korisnika usluga, društava za upravljanje stambenim zgradama i pružatelja komunalnih usluga. Platforma je integrirana u Vladin informacijski sustav za stanovanje i komunalne usluge (GIS HPU), i potpuno je u skladu s ruskim zakonima i propisima o komunalnim uslugama i kompatibilna s modernim platnim uslugama Sberbanka.

Robotski algoritmi, algoritamski nalozi, dostupni su klijentima-korisnicima platforme Sberbank Markets za obavljanje deviznih transakcija. Takvi nalozi pomažu u poboljšanju automatizacije kontrole i transparentnosti veličine FX pozicije. Platforma podržava transakcije trgovanja s najvažnijim svjetskim valutama i valutama na tržištima u nastajanju, devizne transakcije s datumom valute danas, sutra i prekosutra, SWAP transakcije u razdoblju do dvije godine, terminske transakcije (deliverable & non-deliverable) i utvrđivanje tečaja u trenutku ugovaranja depozita i minimalnog salda za razdoblje do tri godine. Minimalni iznos devizne transakcije nije ograničen.

Alexander Vedyakhin, zamjenik predsjednika Izvršnog odbora Sberbank, tom je prigodom izjavio: Sberbank nastoji pružiti jedinstveno korisničko iskustvo, istodobno proaktivno uvodeći moderne informacijske tehnologije u svoje poslovanje. Naš je cilj osigurati da klijenti koji koriste naše usluge iste mogu provesti brzo i biti zadovoljni rezultatima. Upravo su u tu svrhu razvijeni i implementirani biometrijski skeneri na bankomatima, platforma BRIS i algoritamski nalozi unutar sustava za trgovanje Sberbank Markets. Posebno nam je drago da su prednosti naših usluga prepoznali kako naši klijenti, tako i globalni stručnjaci magazina The Banker."

 

Trebate pomoć?