Rejting agencija Fitch zadržala kreditni rejting Sberbank Europe 'BBB-', sa stabilnim izgledima (Outlook Stable)

17.08.2020. Press portal

Usprkos posebno zahtjevnim okvirnim uvjetima za poslovanje bankarskog sektora zbog epidemije korona virusa, međunarodna rejting agencija Fitch potvrdila je za Sberbank Europe Long Term Issuer rejting-ocjenu od 'BBB-', sa stabilnim izgledima (Stable Outlook). I Viability (VR) rejting-ocjena također je zadržana na razini 'bb-'.

Glavni pokretači prilikom određivanja rejting ocjene bili su solidni kapaciteti kreditnog profila Sberbank Europe koji pokrivaju rizike proizašle iz ekonomskih posljedica pandemije korona virusa, te snažna podrška Sberbank Rusije. Najnovija procjena agencije Fitch također odražava izazovnije okruženje za bankarske sektore u kojima Sberbank Europe AG posluje.

Fitch je naglasio i solidnu razinu kapitala, stabilnu bazu financiranja i dobru razinu likvidnosti Sberbank Europe, kao i smanjeni rizik koncentracije i veći stupanj samofinanciranja.

Sonja Sarközi, Predsjednica Uprave (CEO) Sberbank Europe, tom je prigodom izjavila: "Zadržavanje rejting ocjena agencije Fitch smatramo potvrdom održivosti kompanije Sberbank Europe čak i u ovim nestabilnim uvjetima poslovanja na tržištu. Strateške promjene koje uključuju nove proizvode i usluge uspješno se apsorbiraju na tržištima."