Sber na 51. poziciji Forbesove liste Global 2000 najvećih svjetskih kompanija uvrštenih na burzu

25.05.2021. Press portal

Forbes je objavio Global 2000, svoj popis najvećih svjetskih kompanija uvrštenih na burzu. Popis obuhvaća kompanije iz 61 zemlje koje su rangirane prema prihodima, dobiti, imovini i tržišnoj vrijednosti.
Na tom je popisu Sberbank zauzela 51. poziciju, čime drži najvišu poziciju među svim ruskim kompanijama koje su se našle na popisu. Prošle je godine Sber zauzeo 402. mjesto, odnosno 6. mjesto gledajući samo ruske kompanije.

Herman Gref, CEO i predsjednik Izvršnog odbora Sberbank, tom je prigodom izjavio:
Pandemija koronavirusa i s njome povezane promjene u ponašanju potrošača, te kolaps cijene nafte ugrozili su brojne gospodarske sektore u Rusiji. Kao i sve druge kompanije, i Sber se u 2020. godini morao u vrlo kratkom vremenu prilagoditi novoj stvarnosti, sudjelovanjem u svim državnim mjerama usmjerenim na borbu protiv pandemije.
Unatoč svemu, napredni Sber digitalni proizvodi i usluge omogućili su brz i siguran način podrške građanima i poduzećima, ali i povećanje obujma poslovanja u okviru ograničenja nametnutih pandemijom. Sber kreditni portfelj je povećan za 15% u 2020. godini, dok je udio depozita građana u Rusiji u banci dosegnuo 45,4%.

U 2020. godini također smo uspješno završili našu tehnološku transformaciju, te nastavljamo razvijati ekosustav u različitim sektorima, kao što su e-trgovina, e-zdravstvo, upravljanje imovinom, proizvodi osiguranja, zabava, prehrambena tehnologija i mobilnost, uz nastavak pružanja temeljnih bankovnih usluga. Ukupan broj Sber klijenata-fizičkih osoba sada premašuje 100 milijuna, a broj aktivnih korporativnih klijenata 2,8 milijuna.
Oporavak poslovanja i aktivnosti potrošača, u kombinaciji s razvojem naših digitalnih usluga i sveobuhvatnim programom smanjenja troškova, pomogao je Sber da izgradi kvalitetnu kapitalnu osnovicu. To nam je omogućilo da postanemo jedna od prvih financijskih institucija koja je nastavila s isplatom dividende: Sber je 2020. godine isplatio - za rusko tržište - rekordni iznos dividende od 422 milijarde RUB (4,93 milijarde EUR), od čega je polovica uplaćena u državni proračun. Na nedavno održanoj glavnoj skupštini banke, Sber je odobrio istu isplatu dividende i u 2021. godini.