Sberbank Europe AG potpisala ugovor o kupoprodaji dionica o prodaji pojedinih podružnica u CEE regiji s ciljem fokusiranja na druga tržišta

03.11.2021. Press portal

Dana 3. studenog 2021. godine, Sberbank Europe AG potpisao je ugovor s društvima AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d., Kranj i Agri Europe Cyprus Limited o prodaji svojih banaka-podružnica u Bosni i Hercegovini (Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka), Hrvatskoj (Sberbank d.d.), Mađarskoj (Sberbank Magyarország Zrt.), Srbiji (Sberbank Srbija a.d. Beograd) i Sloveniji (Sberbank banka d.d.).

Ukupna imovina navedenih banaka iznosi 7,329 milijardi eura i upravljaju s ukupno 162 poslovnice te servisiraju oko 600.000 klijenata (podaci za kraj 2020. godine).

Sberbank Europe AG donio je odluku o smanjenju svoje geografske prisutnosti u središnjoj i istočnoj Europi kako bi se usredotočio na svoja ključna tržišta i ispitao nove poslovne modele. Sberbank Češka ostaje u vlasništvu Sberbank Europe AG i nastavit će poslovati sukladno usvojenim poslovnim modelom.

Nakon detaljne analize nekoliko opcija, transakcija s AIK Bankom, Gorenjskom bankom i Agri Europe Cyprus Limited, pokazala se najatraktivnijom iz perspektive Sberbank Europe AG.

Kupci su u značajnoj mjeri prisutni u regiji i imaju jasnu viziju budućeg razvoja te podržavaju daljnji rast banaka, čime se osigurava da će klijenti i dalje moći računati na ​​usluge iste visoke razine kvalitete.

Zaključenje transakcije podliježe odobrenjima nacionalnih i međunarodnih regulatora, kao i nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, što se očekuje u 2022. godini.